27-12-10

Japan pos/neg

Dinsdag besloot de Bank van Japan (BoJ)-monetaire autoriteit van de tweede wereldeconomie, om de benchmark rente te houden binnen het historisch dieptepunt van 0,0% tot 0,1%. Bovendien gaven ze een officiele verklaring over de diagnose van de huidige economische situatie en te verwachten toekomstige ontwikkelingen. De voornaamste opmerkingen zijn:

* De recesie van 2008/2009 is gecounterd. De terugval van het BBP van 1.2%- 5.2% werd hersteld in 2010 met een geschatte groei van circa 3%

* De economie zal blijven groeien tijdens 2011-2012, zij het in een trager tempo (+1,2% en 1,6% respectievelijk), maar, afhankelijk van de stabilizering van het huidige wereldwijde herstel, met een potentieel van een groei van 2.5% tot 3%.

* De basisstrategie zal blijven om hun niveau van aanhoudende binnenlandse vraag te verhogen en het concurrentievermogen van hun productie-en IT-diensten te verhogen.

* Het gevaar van deflatie (-1,3% en -1,0% in 2009 en 2009) zal worden afgenomen van 2011 (+0,3%).

* Dit betekent dat in middellange termijn, het bereiken van de doelstelling van de leiding van de economie binnen een duurzame groei met prijsstabiliteit.

Sommige analisten zeggen echter dat in het beste geval de economische groei rond het nulpunt zal draaien waardoor de deflatoire situatie blijft dreigen. De basis van deze pessimistische visie ligt in het feit dat monetaire en fiscale instrumenten zijn opgebruikt om de activiteit te verhogen. Er is nog steeds een hoge mate van overcapaciteit en een hoog cultureel spaarquota. Toch verklaart de Bank van Japan dat dat juist de criteria zijn om prijsstabiliteit en groei te verbeteren. Beide visies zijn vrij antagonistisch.

Welk scenario heeft de meeste kans om slagen? Een antwoord kan gevonden worden in het economische beleid dat momenteel gevoerd wordt door de autoriteiten. De Bank van Japan antwoordt op de kritiek alsvolgt:

* Het is verkeerd dat de monetaire en fiscale instrumenten uitgeput zijn. Integendeel, met betrekking tot de eerste, zou het programma van monetaire versoepiling in volle expansie zijn. Dit zou een extra liquiditeitsinjectie geven met een bedrag gelijk aan 10% van het BBP. Dit zal de economische activiteit stimuleren en het gevaar van de deflatie tegen gaan. 

* Een pro-cyclisch begrotingsbeleid met een verhoging van de overheidsuitgaven met een bedrag van ongeveer US $ 600 miljard (12% van het BBP)


* Een duidelijke strategie van de monetaire autoriteit om de solvabiliteit en de liquiditeit van het financiële systeem te verhogen die bijgevolg de stabiliteit zal verbeteren

* Een poging om de yuan te devalueren van de yuan, om de export te verbeteren (de nipon munteenheid is gestegen tegenover de dollar, ongeveer 12% dit afgelopen jaar)

* Loonsverhogingen en het creëren van werkgelegenheid.


Als deze programma's correct en op tijd geïmplementeerd worden, zou het positieve scenario een kans tot slagen hebben. Als Japan dit positieve plan kan verkocht krijgen, zullen de investeringen zeker afzakken naar het Nipponland. 

09:33 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.