26-12-10

De kerstman's kosmische reis

Het was Kerstmis, een tijd van vrede en vreugde. De kerstman werd overal ter wereld verwacht. Rudolf spreekt alle talen van de wereld, ook Yiddish en Arabisch. Woorden zoals Tzedaka en Sadaqa, woorden die hetzelfde willen zeggen: vrijgevig en onvoorwaardelijk geven.


De kerstman vertrok in Finland en stopte ook in het Heilige Land, overal werd de geboorte van Jezus gevierd. Dat moment heeft een symboliek dat grenzen overschreidt, cultuur en talen negeert om de boodschap van vrede te brengen. Als de kerkklokken luidden wordt het teken gegeven van gebed en gezang voor vrede en spiritualiteit, geloof in een kristelijkheid die wapens, grenzen, wachters en muren overstijgt. Zelfs niet gelovigen zijn niet doof voor de boodschap van kerstmis. Kerstmis laat ons zien dat we allemaal mensen zijn die samen moeten kunnen leven. Een geschenk dat de kerstman zeker ergens in zijn slee heeft zitten.

Jezus geeft aan de kristenen een boodschap mee dat we door ons zelf op te offeren komen tot vrede en een humane samenleving, dit symbool werd op kerstnacht door heel de wereld doorgegeven. Zelfs in het Heilige Land waar de samenleving zo getekend is door een multiculturele samenleving die gebaseerd is op wapens en streng beveiligde grenzen, een onmenselijke muur voor de buitenwereld, hoorde men de boodschap van de nacht waarmee alles begon, volgens de kristelijke leer. Voor al diegene die er haat, dood, arrogantie, racisme en scheiding van families verspreiden, of het nu joden zijn, moslims of atheisten, opgegroeid in bloedvergieten, tranen en haat. Zij wisten dat de kerstman zou komen.

Hij had het niet gemakkelijk. Te veel grenzen, te veel wachters, te veel wapens. Toch had hij de kracht van zijn elfen en rendieren aan zijn zijde. Hij overvloog de West Bank checkpoints, over de tunnels van Gaza, negeerde de Israelische Egyptische en Palestijnse vechters, en overgoot het gebied met liefde en vrede, ook al was het maar voor 1 nacht. Een nacht van stilte voor de Palestijnse rakketen en de Israelische jet-fighters. Een droom van open grenzen, een droom van samenleven, herinneringen aan olijfbomen zelfs op het bezette gebied. Een droom van vrede tussen vechtende Semite neven, een droom van een normaal leven.

De cosmische reis van de kerstman is een krachtige oproep aan iedereen om goedheid, spiritualiteit en vrede te verspreiden. Niemand kan doof blijven voor de bellen van de slee die door de hemel klieft op 25 december. De boodschap van de elfen is niet alleen commercieel. Het is misschien de enigste nacht van heel het jaar dat de gedachte van vrede oecumenisch gehoord wordt.

Op de West Bank ligt Bethlehem, de stad waar Jezus geboren is. Vrijdag kwam de Latijnse Patriarch Fuad Tawwal er toe om mee de misdienst van kerstmis te verzorgen. De Palestijnse president Abbas feliciteerde de kristelijke palestijnen en al de kristenen van de wereld voor dit grote feest en hij zei dat hij hoopt dat de vredes boodschap dit jaar het Heilige Land zal leren kennen. Abbas en andere Palestijnse autoriteiten woonden de nachtmis bij die Tawwal gaf in de kerk die gebouwd is op de plek waar, naar men gelooft, jezus geboren is. "We lopen achter vrede aan, maar hij lijkt ons steeds te ontlopen," zei Tawwal in zijn speech. "De wereld wil ons geen vrede geven, maar wij blijven hopen en werken en bidden opdat het op een dag toch deze plek zal bezoeken en er een nieuwe toekomst kan beginnen voor iedereen die in deze regio woont, werkt en leeft." Ook de kristenen in Irak werden in zijn speech vernoemd. Zij waren en zijn het doelwit voor vele aanslagen. "We blijven geloven dat alle partijen en de internationale gemeeschap bereid is om zijn goede wil te laten zien en vredesbesprekingen overal ter wereld een kans te geven."

De Midden-Oosten senior Katholieke autoriteiten riepen op tot vrede en vereniging. "Dat het geluid van de kerkklokken gehoord mogen worden doorheen heel de nacht en heel dit gebied en het geluid van wapens mag zwijgen," dit was de boodschap van de preek tijdens de nachtmis in Bethelhem. Pelgrims van over heel de wereld waren toegekomen in de St. Catherina Kerk in Bethlehem om de traditionele kerstmis bij te wonen op de plek waar Jezus zou geboren zijn. "Onze droom is dat Jeruzalem niet alleen de hoofdstad zal worden van twee naties, maar ook een voorbeeld zal zijn voor heel de wereld, dat harmonie en samenleven kan tussen verschillende religies."

Het koor bestond uit een Franciscaner koor die de mis opluisterde met hun gezangen. Ook een Koreaans koor zong om 00u kerstliederen, dit in traditionele Koreanse kostuums. Een franse tourist zei dat het de mooiste kerstnacht van zijn leven was, "echt een waardig kerstgeschenk." Mensen die niet binnengeraakt waren in de overvolle kerk, stonden op het plein en bliezen zich warmte in met een kopje Arabische koffie die verkocht werd op het plein.
13:41 Gepost door De Redactie in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.