25-12-10

Sabatjaar

Een sabbatjaar komt uit de Tora, de Joodse bijbel. Het is een rustjaar voor het akkerland. Bij wissellandbouw wordt er elk jaar een ander gewas gezaaid en tussen in (elke 7 jaar) wordt er ook een jaar niets gezaaid, dat jaar heet Sabbatjaar. (EX 23,10-11 EU; Lev 25,1-7 EU). Dit was een gebod, de orthodoxe joden gebruiken het nog. Verder was het ook het jaar om je schulden af te betalen en de slaven vrij te laten. (Deuteronomium, Dtn 15,2 EU).


Flavius Josephus stelde vaste jaren als Sabbatjaar: 164/163 v. Chr, 38/37 v Chr., 68/69 na chr. Om de zeven jaar leek niet gezond voor de maatschappelijke vooruitgang. Het jaar 5768 = 2007/08 was een Schmittajaar.Dat is een extra Sabbatjaar. Het is de bedoeling dat, net zoals op de zevende dag God rust nam, het land het zevende jaar ook rust krijgt. Er wordt dan volgens de Tora verboden om enig landbouwwerk te verrichten."zes jaar zal u uw land bewerken, zes jaar zal je je wijnrank snijden en de vruchten verzamelen, het zevende jaar zal je het land aan de Heer geven en een Sabbat houden." Het niet houden van een Schmitta- of sabbatjaar werd zwaar gestraft door de Tora, er staat geschreven dat het volk van Israel door het niet respecteren van een Schmittajaar zal verdreven worden van het land, dit om het land toch zijn rust te geven. Na 7 sabbatjaren volgt er volgens de Levieten (Tora) een Jubeljaar: Erlassjahr, Halljahr.

 

Zo dit gezegd zijnde, gaan we terug over tot de nieuwtjes van de dag: Frans Colruyt neemt een sabbatjaar. Hij staat aan het hoofd van SPAR en heeft vorige week zijn ontslag als directeur aangekondigd. Hij wil zich een jaar terugtrekken uit het zakenleven en leven voor de dingen die, naast werken, ook belangrijk zijn in zijn leven. Dit concept lijkt ons nieuw, we horen vaak dat mensen een sabbatmaand of jaar nemen. Maar in 1888 werd dit reeds gedaan. De universiteit van Harvard kon de bekende wetenschapper Charles Lanman strikken als professor toen ze beloofden dat hij om de 7 jaar een jaar vrijaf kreeg. De redenen voor een sabbatjaar zijn verschillend: 

  • Opfrissen. Heel wat mensen gebruiken de vakantie om een grote reis te maken.
  • Opladen. Een tweede groep wil er even uit om niet 'op te branden'. Voor hen is het een preventieve maatregel tegen burn-out.
  • Verrijken. Anderen nemen vrijaf om zich toe te leggen op hun gezin, een hobby of opleiding. Een populaire hobby is het schrijven van een boek.
  • Bekomen. Een laatste groep zit tussen 2 banen in en wil de vorige job van zich afschudden om met een frisse geest aan de nieuwe te beginnen.

Een sabbatjaar is geen vakantie. Het is een jaar dat je wordt teruggeworpen op jezelf, dat je je dagelijkse structuur doorbreekt en je geconfronteerd wordt met jezelf. Een sabbatjaar wordt best op voorhand georganiseerd. Zelfs als je niets wil plannen, is het toch goed dat je dat opvoorhand vastlegt. Het bijhouden van een dagboek of blog is heel gewoon bij deze mensen. Door het schrijven, bezinnen zij zich over wat hen overkomt in dat jaar.

Frans Colruyt, de nummer twee van de warenhuisfamilie, treedt terug. De topman is vijftig en wil een sabbatjaar. Frans Colruyt staat aan het hoofd van Spar, de winkelketen met zelfstandige uitbaters van de retailgroep.

De topman kondigde zijn sabbatjaar aan in een afscheidsbrief aan de directeurs van zijn supermarkten. Eind januari zal hij Spar verlaten, valt te lezen. Zijn opvolger is Dirk Depoorter.
 
Spar is een onderafdeling van Colruyt waar zelfstandige grootwarenhuizen bij aangesloten zijn. Volgens specialisten was die afdeling net bijzonder aan het bloeien.
 
In een interview met de gespecialiseerde website Retaildetail.be, legt Frans Colruyt uit dat hij even wil afkicken van het drukke zakenleven, en even zijn geest wil leeg maken om de essentie van het leven terug te zoeken. (belga/odbs)

Het intervieuw met deze interessante man, kan u hier lezen.

Commentaren

Goed artikel, maar ik zit met een brandende vraag

als 38/37 voor de gewonetijdrekening corresponderend met het joodse jaar 3722
een sabbatjaar is wat ik ook geloof, dan moet doortellend met het joodse jaar in zeventallen 2006/2007 ook een sabbatjaar zijn, hoe komt het dan dat ik daar niet over lees, wel wordt 2007/2008 genoemd, als u mij daar een sluitend antwoord op geef ben ik u dankbaar
mvg
Antoon

Gepost door: antoon | 25-02-11

De commentaren zijn gesloten.