23-12-10

Nunca mas (nooit meer)

Kreten van vreugde en familieleden van slachtoffers die het verdict van het gerechtshof in Cordoba, Argentinie, aanhoren onder luid gejuich, omhelzen elkaar wenend. Het zijn de familieleden van de vele slachtoffers uit de tijd van de dictatuur in Argentinie. Jongeren die verdwenen, die gemarteld zijn of vermoord. De ex-dictator Jorge Videla is levenslang veroordeeld, gisteren.


Ook werd er bij gezegd dat hij zijn straf zal moeten uitzitten in een normale gevangenis. Ook de ex chef van het leger, Luciano Menendez kreeg zijn vijfde levenslange veroordeling. Videla is 85 jaar en normaal krijgen misdadigers in Argentinie van meer dan 78 jaar, enkel huisarrest. In het geval van Videla zal het werkelijk gevangenis worden. Hij hoorde het verdict aan met een uitgestreken gezicht. Het is de eerste veroordeling die hij krijgt na 25 jaar. De rechtbank oordeelde dat hij de auteur was van de folterprogramma's en moorden die tijdens zijn bewind plaatsvonden. Hij werd veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid, samen met Menendez en 28 andere onderdrukkers. 

Het geding is op 2 juli jongstlede begonnen en gisteren beeindigd. De rechters wezen er extra op dat de straf daadwerkelijk in een gevangenis uitgezeten moet worden. Niettegenstaande de vele veroordelingen, 30 in totaal, zijn er nog mensen die de dans ontspringen, vinden verenigingen die families van slachtoffers opvangen. 16 van deze 30 zijn voor levenslang veroordeeld, andere hebben straffen gekregen van 5 tot 14 jaar, 7 andere aangeklaagden zijn vrijgesproken. De straf werd voorgelezen in aanwezigheid van de families van de slachtoffers, verenigingen van mensenrechten en internationale ngo's voor vrede, zoals ook de Nobelprijswinnaar voor de vrede van 1980, Adolfo Esquivel. Het verdict was te volgen op een groot scherm buiten het gerechtsgebouw.

Videla en Menendez werden verantwoordelijk gesteld voor het fusilleren van 31 politieke gevangen in San Martin, waar zij vastgehouden werden en gefolterd. In de legerrapporten werd gezegd dat ze poogden te ontsnappen.

1176139165_g_0.jpgVidela beschouwt zich als slachtoffer van een politiek proces. Het militaire regime was in zijn ogen noodzakelijk als gevolg van de chaos in jaren zeventig tijdens de regering van president Isabel Perón. Onderdeel van de chaos was het geweld dat linkse extremisten pleegden. Videla meent de chaos en de bloedige terreur van linkse extremisten in een oorlog te hebben bedwongen.

Videla zei dinsdag nog volledig verantwoordelijk te zijn en dat zijn ondergeschikten enkel bevelen opvolgden. Hij vindt het eervol de oorlog te hebben gewonnen.

Tijdens de militaire dictatuur in Argentinië van 1976 tot 1983 werden tijdens de zogeheten Vuile Oorlog 30.000 tegenstanders van het regime opgepakt. Ze werden vermoord of ze verdwenen spoorloos. Oud-generaal Videla leidde Argentinië van 1976 tot 1981. Hij werd voor zijn rol tijdens de dictatuur in 1985 al eens tot levenslang veroordeeld. In 1990 kreeg hij echter gratie van president Carlos Menem.

In de omringende landen gebeurde hetzelfde. Chili had Pinochet en Brazilie had ook een militair regime, net zoals nunca mas.jpgnunca-mas.jpguruguay en Paraguay. De vervolging van de communisten in deze jaren werd georganiseerd onder het programma: Condor, men brengt Kissinger ook in verband met het plan Condor. In Brazilie, net als in Uruguay en Chili zijn de militairen en politici buiten vervolging gesteld en hebben amnestie gekregen, net zoals in Argentinie onder president Menem, jaren '90. De huidige presidente heeft echter de dossiers terug geopend. Zij en haar overleden echtgenoot hebben vele vrienden verloren tijdens de militaire dictatuur.

Door de veroordeling van Videla en de zijnen, is er een geschiedenishoofdstuk afgesloten in Argentinie. De actie : nunca mas, nooit meer, heeft zijn slag thuisgehaald. Het onderwerp was lang een taboe in de dagelijkse gesprekken, nu kan men er over praten, frustraties verwerken en vooral verdriet delen met de rest van de maatschappij.

nunca_mas.jpg

 

12:26 Gepost door De Redactie in actualiteit, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.