23-12-10

From mice and men

Wetenschap staat voor niets, dat is algemeen geweten. Nu nog even en de mensen kunnen eindelijk zwijgen. In Japan hebben ze reeds een muis die zingt alsof hij een kanarie is.


Wetenschappers in Japan hebben dinsdag hun creatie aan de rest van de wereld getoond. Een muis die tsilpt als een vogeltje. Dit is een staaltje genetische genialiteit, de achterliggende reden is dat ze willen achterhalen waarom mensen spreken. In de universiteit van Osaka zijn ze al lang op zoek waarom mensen kunnen praten en ze zijn er reeds toe gekomen om genen in een muis te planten, zodat ze tsilpt. "De mutatie is een evolutie. We hebben gemanipuleerde muizengenen in een muis geplant en enkele generaties gewacht," zegt de hoofdonderzoeker Arikuni Uchimura. "De nieuw geboren muisjes onderzochten we, ze waren gezond en plots was er eentje uit de nest dat kon zingen als een vogeltje. De zingende muis, werd ze dadelijk gedoopt. De muis was nog byzonder op andere fysische veranderingen, ze heeft een mooie pels en heeft een staart van een tekkelhondje." Het labo beschikt nu over 100 zingende muizen die verder onderzocht zullen worden. Ze hopen om zo pistes te krijgen over de menselijke stem. Wetenschappers hadden al gevonden dat vogels eigenlijk spreken, ze hebben verschillende tonen die ze in verschillende situaties in een andere volgorde aan elkaar rijgen, zodat ze eigenlijk een boodschap overbrengen, net zoals praten dus.

Uchimura legt uit dat een muis gemakkelijker te onderzoeken is, omdat het een zoogdier is en zijn hersenen dichter bij de mens staat. "De zingende muizen communiceren echt wel met de rest van de groep, zij gedragen zich veel socialer dan de piepende muis.  Deze muizen tsjilpen anders in andere situaties, hun tonen zijn scherper als er wijfjes en mannetjes samen zitten, of in een stress situatie. Ook sjilpen andere groepen anders, zodat ze eigenlijk kunnen stellen dat deze muizen reeds een dialect ontwikkeld hebben. Voor je het weet ontstaat er een communautair probleem in de muizennest. "ik weet dat mijn droom door velen als absurd wordt beschouwd, maar ik wil op een dag een echte mickey mouse produceren," is de conclusie van Uchimura.

 

21:27 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.