23-12-10

Elfstedentocht

qd_1_elfstedentocht.jpg


Nederland heeft zin in de Elfstedentocht. Volgens een internetexpert van de Leeuwarder Courant is het onderwerp Elfstedentocht dinsdagochtend met gemiddeld vijftig tweets per seconde een van de favoriete gespreksonderwerpen op de berichtensite.

Ook is er een Twitter-account ElfStedenVegers aangemaakt, waarop gezocht wordt naar professionele sneeuwvegers voor het geval het evenement binnenkort plaatsheeft. Ook via het account elfsteden2011 kunnen belangstellenden informatie verkrijgen. Zo wordt doorverwezen naar Google Maps, waarop particulieren de ijsdikte van het parcours bijhouden.

Harry Otten van weerbureau Meteoconsult meldde dinsdagochtend bij de Wereldomroep dat de ‘tocht der tochten' mogelijk op 28 december zou worden gereden, als de Friezen het ijs sneeuwvrij kunnen houden. Bij de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, die de tocht organiseert, heerst echter nog rust.

‘De rayonhoofden komen nog niet bij elkaar', aldus woordvoerder Immie Jonkman van de Elfstedenvereniging. ‘Als er veel sneeuw in de Randstad ligt, denken ze meteen dat dit ook in Friesland het geval is. We blijven zoals gewoonlijk koelbloedig.'

Volgens voorzitter Wiebe Wieling ‘komen we de komende dagen een heel eind als het 's nachts 10 en overdag 5 graden vriest.' Het KNMI voorspelt de komende dagen ‘lichte tot matige vorst'.

De Elfstedentocht (Fries: Âlvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht was voor het eerst in 1909 en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. Lang niet alle winters wordt de tocht gehouden, dit is afhankelijk van de toestand van het ijs. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De laatste tocht vond plaats in 1997.

16:37 Gepost door De Redactie in kerst | Permalink | Commentaren (0) | Tags: elfstedentocht, schaatsen, schaatstocht, natuurijs, leeuwarden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.