21-12-10

Witte kerst

We krijgen zo goed als zeker een officiële witte kerst. Er lag dinsdagochtend in Ukkel 14 centimeter sneeuw en de temperaturen blijven volgens alle weercomputers tot en met Kerstmis rond of hoogstens net boven het vriespunt schommelen. Dat laat weerman David Dehenauw dinsdag weten.

Hoewel er een mogelijk lichte dooi komt met plaatselijk natte sneeuw of (aanvriezende) regen, zal het volledig gesloten sneeuwdek in Ukkel op kerstdag tijdens de ochtendwaarneming nog minstens 1 centimeter zijn, wat nodig is om van een witte kerst te kunnen spreken. Ook vorig jaar kregen we een officiële witte kerst, maar de sneeuw begon overdag te smelten. Dat zal dit jaar niet gebeuren.

1964

1964-12-00_01-0102.jpgOm van een landelijke witte kerst te spreken, moet op kerstdag in alle officiële synoptische weerstations waar sneeuw gemeten wordt, een gesloten sneeuwdek van minstens 1 centimeter gerapporteerd worden om 7 uur. Het is niet zeker dat dat lukt, omdat de komende dagen aan de kust de wind aanwakkert en uit zee kan waaien, waardoor daar zachtere lucht wordt aangevoerd.

Het is afwachten in hoeverre de sneeuw in het kustgebied al dan niet smelt. De laatste landelijke witte kerst dateert van 1964.

11:41 Gepost door De Redactie in kerst | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.