21-12-10

Netties zoekt het voor je op

TWEE NIEUWIGHEDEN BIJ GOOGLE: AROUND () EN GEMAKKELIJKE TEKSTEN

Moet zoeken nog gerichter maken.

Het Korben-blog heeft een niet gedocumenteerde parameter ontdekt bij de Google zoekmachine. Met deze parameter kan je een zoektocht lanceren waarbij ook rekening gehouden wordt met het aantal woorden dat tussen twee zoektermen staat. Bijvoorbeeld korben AROUND(10)torrent zal documenten opleveren waarbij deze beide termen ver uit elkaar staan. Want vaak gebeurt het dat je twee zoektermen ingeeft, maar dat die toevallig in een document voorkomen, ergens aan het begin van een pagina, en ergens verder, zonder dat er echt een verband is. Door korben AROUND(2) torrent in te geven, zal je documenten krijgen waarbij deze trefwoorden dicht bij elkaar staan, en die dus hoogstwaarschijnlijk wél aan jouw doel beantwoorden. (1)

Een andere nieuwigheid bij Google is een zoekfilter die teksten rangschikt in "basic", "intermediate" en "advanced". Wat kan helpen wanneer je op zoek bent naar een technische uitleg: dan ga je natuurlijk voor de "advanced" documenten. Wil je gewoon algemene informatie, dan ga je voor "basic".

Het blog Webware heeft meteen een leuke toepassing gevonden, zoals je op de pagina zien kan. Wanneer je als zoekterm site:news.cnet.com ingeeft, en dan gaat kijken naar het "reading level", kan je zien hoe Google de teksten daar interpreteert: hoeveel procent er basic is, intermediate of advanced... (2)

Leuke nieuwigheden om zelf aan de slag te gaan!

http://www.korben.info/google-around.html

http://news.cnet.com/8301-30684_3-20025367-265.html

bron: www.netties.be

De commentaren zijn gesloten.