21-12-10

Moedermelkbank

Het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam (VUmc) heeft dinsdag aangekondigd dat het medio 2011 met een zogenaamde "moedermelkbank" start.


Moeders van gezonde kinderen kunnen hun overgebleven melk doneren. De moedermelkbank maakt deze melk geschikt voor te vroeg geboren baby’s die geen melk van hun eigen moeder kunnen krijgen. Moedermelk verlaagt de kans op ziekten bij te vroeg geborenen.

Het is al langer bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, op korte termijn minder infecties hebben en een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm, een levensbedreigende complicatie.

Voor moeders van te vroeg geboren baby’s is het echter niet altijd mogelijk om moedermelk te geven. Zij produceren vaak nog niet voldoende moedermelk, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken.

Dankzij de moedermelkbank kunnen alle te vroeg geboren kinderen in Nederland toch moedermelk krijgen, zo staat in een mededeling van VUmc.

Aanvankelijk zal de donormelk alleen in het kader van onderzoek aan te vroeg geboren kinderen worden gegeven. Als blijkt dat donormelk beter is voor de premature baby’s dan kunstvoeding, wil de moedermelkbank in de toekomst donormelk blijven leveren.

"In ons omringende landen als Duitsland en Frankrijk is er al jaren een moedermelkbank. De donormelk kan een belangrijke bijdrage zijn om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op de lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen", zegt professor Hans van Goudoever, de leider van het project, in de mededeling.

bron: hetnieuwsblad.be

13:34 Gepost door De Redactie in gezondheid, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.