22-12-10

Krampen

Een kramp kan men definiëren als een plotselinge samentrekking van een deel van een spier of van een volledige spier en die pijnlijk, ongewild en van voorbijgaande aard is. De kramp duurt over het algemeen tussen enkele seconden en enkele minuten. Krampen treden het vaaks op in de kuit en gaan weg bij het rekken van de spier. Ze ontstaan bij inspanningen bij sporters, maar soms ook in rusttoestand en vaak 's nachts.
Meestal komen ze op een heel specifieke plaats voor en zijn ze geïsoleerd. In dat geval ligt er geen
ziekte aan de basis.

De gebeurtenissen die krampen kunnen uitlokken zijn heel uiteenlopend:
- Een zwangerschap.
- Het nemen van de pil.
- Vermoeidheid.
- Sportbeoefening (vooral zwemmen).
- Dehydratatie met verlies van zout (hevig zweten, warmteaanvallen, braken, diarree).
- De koude.
- Bepaalde houdingen.
- Nierdialyse.
- Bepaalde geneesmiddelen, vooral de anti-acetylcholines - deze worden voorgeschreven bij myasthenie (spierzwakte), en alle geneesmiddelen die het evenwicht van de ionen natrium en kalium
veranderen (laxeermiddelen, diuretica, corticoïden).
- Overmatig gebruik van stimulerende middelen (koffie, thee).
- Drugsverslaving...

Wetenschappers hebben nog altijd geen duidelijke verklaring voor dit nochtans vrij alledaagse fenomeen. Soms treden krampen op als we sporten. In dit geval is een complex mechanisme in het spel dat gedeeltelijk te maken heeft met bloedtekort in het deel van de verkrampte spier. Maar soms krijgen we ook krampen zonder dat we een inspanning doen. Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld vaak last van krampen. Volgens wetenschappers ligt de oorzaak van de krampen hier meestal in de cel en zouden er meer bepaald problemen zijn met de uitwisseling van minerale zouten tussen de cel en haar onmiddellijke omgeving.


Als we krampen willen voorkomen, moeten we er dus voor zorgen dat we van alle minerale zouten genoeg binnenkrijgen. Vaak wordt magnesium verantwoordelijk gesteld voor krampen, vooral omdat magnesiumtekort relatief veel voorkomt. Al kunnen ook kalium of calcium aan de basis van krampen liggen. Maar krampen worden niet alleen door een tekort aan minerale zouten veroorzaakt, maar ook door een verstoord evenwicht. De beste manier om dat evenwicht te herstellen, is een gevarieerde voeding met vooral veel fruit en groenten. Ook voedingssupplementen kunnen nuttig zijn als u regelmatig last hebt van krampen. Bespreek het met uw huisarts.

Sommigen raden ook stretchoefeningen (voor het slapengaan) en regelmatige lichaamsbeweging aan als remedie tegen krampen. Er bestaan ook heel wat zogenaamde grootmoedersmiddeltjes tegen krampen, maar die zijn helaas niet doeltreffend. En zelfs als we op onze voeding letten en veel sporten enzovoort, kunnen we altijd nog wel eens krampen krijgen... Rekken van de verkrampte spier en een massage van de aangetaste zone helpt dan over het algemeen wel.

19:39 Gepost door De Redactie in gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.