21-12-10

Kom dan, bel dan

Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, dreigt ermee om zoals in Nederland belspelletjes op televisie te verbieden als de organisatoren er niet voor zorgen dat alles "eerlijk en transparant" verloopt. Dat stelt hij na overleg met de verbruikersorganisaties Testaankoop en OIVO. Devlies wil onder meer dat de organisatoren hun vragen eerst voorleggen aan een deurwaarder.
 
Onoplosbare rekenraadsels
De nieuwe kansspelwet, die op 1 januari van kracht wordt, legt de organisatoren van belspelletjes een vergunningsplicht op. Devlies wil hier strenge regels aan verbinden om een einde te maken aan praktijken zoals onoplosbare rekenraadsels, niet te raden automerken, misleidende informatie over prijzen en resterende spelduur.
 
"Duidelijk en ondubbelzinnig"
De staatssecretaris wil de aanbieders van belspelletjes verplichten hun vragen op voorhand in te dienen bij een gerechtsdeurwaarder. Die moet voor de uitzending bevestigen dat de vragen 'duidelijk en ondubbelzinnig' zijn en van een 'normaal niveau voor een gemiddelde speler'. Voorts wil hij af van de zogenaamde jackpotronde. Als iemand een vraag correct beantwoordt, dan moet die de voorgespiegelde prijs ook effectief winnen. Een andere eis is dat de resterende tijdsduur die tijdens een spel wordt opgegeven daadwerkelijk gerespecteerd wordt. Nu wordt vaak veel langer doorgespeeld dan opgegeven.
 
Devlies benadrukt dat zijn voorstellen niet te nemen of te laten zijn. Hij zal de ontslagnemende regering een voorstel formuleren, waarover hij een consensus hoopt te bereiken. Als dat niet lukt, moet de volgende regering de knoop doorhakken. (belga/svm)

13:42 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.