20-12-10

VIA

Met het project “Business Route 2018 for Metropolitan Brussels (kortweg Brussels Metropolitan) willen de initiatiefnemers (de drie regionale en de federale interprofessionele werkgeversorganisaties BECI, Voka, UWE en het VBO) bijdragen tot de economische ontwikkeling van de Brusselse metropool en de troeven van Brussel als internationaal centrum beter valoriseren.

Eind 2008 lanceerden de initiatiefnemers een ambitieuze ontwikkelingsstrategie voor Brussel.  Ze vertrokken van de resultaten van een uitgebreide Europese benchmarkstudie, waarin de economische situatie (zowel de sterktes als de zwaktes) van de Brusselse metropool  (i.e. het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en de arrondissementen Halle-Vilvoorde en Nijvel) vergeleken werd met veertien andere Europese stadsregio’s.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en belangrijke delen van de arrondissementen Halle-Vilvoorde en Nijvel vormen samen een van de meest productieve stadsregio’s in Europa. Dat moet niet alleen zo blijven, het aanwezige potentieel moet ook beter benut worden. Daarvoor is dus een brede economische strategie nodig. Meer dan 150 bedrijfsleiders werkten in 10 themagroepen aan deze ontwikkelingsstrategie, waaruit een aantal actievoorstellen ontwikkeld zijn. Het initiatief moet resulteren in meer jobs en welvaart, zowel binnen deze regio als daarbuiten.

De strategische visie is inmiddels omgezet in een reeks projecten rond vier strategische speerpunten: de valorisatie van de EU-aanwezigheid, de ontwikkeling van groeiniches, de versterking van de aantrekkelijkheid van de stadsregio, en een betere afstemming tussen de verschillende overheden actief in de Brusselse economische metropool.

meer info

De commentaren zijn gesloten.