27-12-10

Tanzania investeert in plaatselijke landbouw

We horen veel over de woestijnuitbreiding die zich vooral laat gevoelen in Afrika. Er zijn verschillende redenen voor, maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in. Wat wel goed nieuws is, is dat ze er in Tanzania met weinig middelen een oplossing voor gevonden hebben. In het Mpanda district zaaien en irrigeren ze meer dan twee jaar geleden en hebben ze hun oogst verdrievoudigd.


Het land ligt er golvend bij met hier en daar korte boompjes tussen het gras. De bruine grasgrond igt er maagdelijk bij. Een beetje verderop bloeien de bewerkte loten. In een dorp in het Mpanda district zaaien ze er duchtig op los.

"Het plan is om de landbouwproductie te verdubbelen en we zijn op goede weg," zegt Samuel Pinda, voorzitter van het urwinra irrigatie programma. Dit programma is opgesteld in de granslanden van de Rukwa regio. Hij is er van overtuigd dat door een goede organisatie van de beplanting en irrigatie de oogst zal verdrievoudigen in 2 jaar. Dit voedsel zal merendeel getransposteerd worden naar andere streken in Tanzania, zoals Tabora, een grote stad in de buurt.

wpad6d82bb.pngDoor het dorp stroomt een rivier die alleen tijdens een bepaalde periode van het jaar water bevat, te veel water. Het irrigatieplan dat men inplant is een 9-jaren plan. Dit jaar zullen de eerste vruchten reeds kunnen geplukt worden van de eerste investeringen. Pinda zegt dat het de sociaal-economische situatie van de regio enorm zal verbeteren. Er wordt aan de boeren gevraagd om terassen aan te leggen die het water langer bijhouden als de sluizen worden opengezet. Dit zal de modderstroom van de heuvels temperen. Samen met het irrigatie-programma wordt aan de landbouwers diversiteit van beplanting aangleerd. 2 jaar geleden waren deze mensen  geen landbouwers, en konden zich amper in leven houden door een handjevol rijst. De voorlichtings-vergaderinngen en begeleiding worden door de gemeenschap gretig aangemomen. "Er werd wel voor plaatselijk gebruik graan geplant. Maar daar bovenop oogst men nu groenten en fruit. Verschillende boeren werken samen en wisselen hun ervaringen uit. Het district legt nu ook een nieuwe weg aan om de oogst te transporteren naar een groter afzetgebied zoals Tabora. "De weg spoelde voorheen steeds weg tijdens het regenseizoen. Nu is hij beter beschermd door de terassenbouw zodat we nu echt werk kunnen maken van een professioneel wegdek."

"Het leven verandert hier heel snel. Vroeger kon men bijna niets planten, elke 6 maanden stroomde alles weg IMG_9821.JPGmet de modder van de heuvels. Kijk nu naar mijn mooi terras met tomaten, het is regenseizoen en ze bloeien prachtig. In 2005 ben ik alles verloren in een modderstroom, huis, land.. nu weet ik dat wat ik zaai ik ook zal oogsten." dit zegt een landbouwer van het dorp. 3 x per jaar haalt hij nu zijn oogst binnen.

Naast de financiering van de irrigatiesystemen worden ook nieuwe silo's gebouwd voor de cooperatieve "als er meer opslagruimte is, kunnen de boeren hun werk beter organiseren," zegt Mashingeva de landbouwingeneiur van het project. "Zo worden de na-oogstverliezen verminderd. Het is niet genoeg om de oogst te verbeteren, het transport naar een goed afzetgebied is even belangrijk"  170 boeren werken mee aan het project.

 

 

 

 

 

Pinda in een dorpsvergadering.

10:04 Gepost door De Redactie in financieel, landbouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.