18-12-10

Minder betalen bij de arts

Mensen met een laag inkomen hoeven minder te betalen bij de dokter. En een raadpleging bij de dokter met wachtdienst zal vanaf 2011 minder kosten. Dat hebben artsen en ziekenfondsen gisteren beslist.

Voor mensen met een laag inkomen wordt het derdebetalerssysteem bij de huisarts in principe een recht. Dat systeem houdt in dat de patiënt enkel één euro remgeld betaalt. Het honorarium wordt dan rechtstreeks door het ziekenfonds betaald.

Dit systeem geldt ook voor invaliden, mensen met een laag pensioen of een leefloon. Tot nu toe konden de mensen die regeling vragen aan hun arts, maar die kon dat weigeren. Indien er een vermoeden van misbruik is, kan de arts nog steeds weigeren.

Huisarts van wacht
Het remgeld voor een bezoek aan de huisarts van wacht wordt voor iedereen verlaagd. De artsen en ziekenfondsen willen zo de mensen stimuleren om met kleine problemen naar de huisarts te gaan en niet naar de spoeddienst.

Elk jaar leggen artsen en ziekenfondsen afspraken over tarieven en dienstverlening vast in het zogenaamde medicomutakkoord. De specialisten zullen 83 miljoen euro besparen in hun honoraria.
 
Tandartsen
Ook met de tandartsen hebben de ziekenfondsen een akkoord gemaakt. Het jaarlijkse mondonderzoek wordt terugbetaald voor volwassenen tot 63 jaar (voorheen tot 60 jaar). Voor paradontaal mondonderzoek wordt de leeftijdsbeperking opgetrokken tot 50 jaar (vroeger 45 jaar) en wordt het remgeld beperkt.
 
Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is verheugd over de akkoorden en dankt de artsen en ziekenfondsen voor hun "opbouwende en verantwoordelijke houding". (belga/sam/ka)

11:23 Gepost door De Redactie in belgische politiek, besparen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.