19-12-10

Mode door de jaren heen

Wat houdt ons zo bezig met 'mode'? Is onze kleding zo belangrijk of wordt het ons opgedrongen? Is het functioneel of gewoon een gril?

Mode ook wel eens op z'n Engels Fashion genoemd, is de manier waarop we ons kleden, onze lijfstijl uitdrukken en zelfs onze overtuiging overbrengen. Dit beeld is afhankelijk van de tijd waarin het gebruikt wordt. Het heeft een avant gardistische betekenis. Het is vooruit zien op wat er speelt in de maatschappij en in bepaalde leefgroepen. Het wordt vaak voorgeschreven door modehuizen, tegenwoordig volgen zij ook wel eens de urbanstyle, dat wat gedragen wordt in de straat en daarna door hen wordt gegoten in een kunstig lookje. Meer en meer wordt mode dezer dagen spontaan ontstaan. De modeontwerpers spelen in op de trend die er leeft. Het is moeilijk om een stijl terug te brengen tot zijn origine. In de modewereld bestaat een hoge vorm van spionage. Toch zijn er grotere merken die de trends min of meer aangeven. Het reflecteert onze tijd, waardoor het onderhevig is aan vlugge wissels.

De mode van de shows in Parijs, Milaan en Dusseldorf bepalen vaak een jaar op voorhand welke stijl de mode zal opgaan. Toch zijn ze nu veel meer dan vroeger afhankelijk van de klanten. Zij krijgen wel steun van vele soaps en films die de mensen bewust willen maken van het volgen van de mode, dit om carriere te maken of om erbij te horen. Mode heeft vrijwel altijd bestaan. In de prehistorie was het niet zo belangrijk hoe men erbij liep, toch waren er regels voor verschillende klasse en sexe. Hoe men zich kleedde bij de Romeinen en de Grieken, bepaalde bij welke groep je hoorde. Dat is in onze tijd niet veranderd. In de middeleeuwen had de adel prachtige stoffen om zich te kleden, terwijl het gewone volk functionele kledij droeg uit goedkope en ongemakkelijke stoffen. Er zijn in onze maatschappij strikte kledingsregels, en niet alleen in het leger, politie of andere sectoren die zich duidelijk willen identificeren met hun taak. Ook een schooluniform is onderhevig aan de mode van de tijd, op het werk is je kleding belangrijk, om je te profileren gebruik je vaak regels die verbonden zijn met de mode. In de godsdienst vinden we ook kledingsvoorschriften terug die worden bijgeschaafd met de mode, misschien hier iets minder avant-gardistisch.

Kleding geeft aan waarvoor je staat of wat je wil verbergen. Het is een belangrijk economische sector in onze maatschappij. Het geeft aan wat je doet en wat je wil bereiken. Het is een deel van je persoonlijkheid of een deel van wat je mist aan persoonlijkheid. We zien in de serie Ugly Betty dat kleding heel persoonlijk is. Het fenomeen in deze serie is dat de meest belachelijke figuren de mode op de voet volgen en elke moderegel strikt opvolgen, terwijl juist diegene die een persoonlijkheid hebben, hun eigen stijl, hoe lelijk ook, trouw blijven.

klik op de collage voor een documentaire over mode door de jaren heen.

 

 

mode.jpg

 

De commentaren zijn gesloten.