14-12-10

No nonsens

Een tentsletje is waarschijnlijk een slim madammeke, ruttentuut ik er maar op los of ben ik van die dingen op de hoogte? Laten we hopen dat de verduidelijker een beetje meer ruttentuut en minder de kakabouletten doorspeelt, want van die cougar wil niemand nog eieren. Hoewel we in de nillies al verschillende octopussen aan het werk hebben gezien na de tsunamieverkiezingen in noord en zuid, is er nog geen enkele met een juiste voorspelling uit de knoflookcrisis gekomen. Misschien krijgt het tentsletje het zakgeldfederalisme wel van de baan als de preformateurs gaan sportelen of op tijd in hun bed kruipen of gedogen dat er geregeerd wordt.‘Tentsletje' mag zich in 2010 het woord van het jaar noemen. Zilver en brons waren voor ‘pedopriester' en ‘ontdopen'. In een wat officiëlere woordenboekdefinitie: ‘een meisje dat bv. op een festivalweide met verschillende mannen seksuele betrekkingen in haar tentje heeft.'

Het sletje mag haar eretitel alleen in Vlaanderen gebruiken. Woordenboekmaker Van Dale heeft namelijk voor het eerst zowel in Nederland als in Vlaanderen een concours voor het ‘woord van het jaar' opgezet. In België ging hij daarvoor in zee met de VRT.

Het publiek kon stemmen in vijf categorieën met telkens vijf woorden. Daaruit werd onlangs een overkoepelende shortlist van tien woorden gedistilleerd.

We geven hieronder de top drie per categorie. Zo bent u mee tijdens de kerstdiners.JONGERENTAAL

Tentsletje: zie hierboven.

Kakaboulet: fantasiewoord ter uitdrukking van een emotie, zoals verrassing of verbijstering.

Ruttentutten: ergens invloed op uitoefenen, ergens iets over te zeggen hebben.

LIFESTYLE

Ontdopen: zich laten schrappen uit het doopregister.

Cougar: vrouw van gevorderde leeftijd die (seksuele) relaties aanknoopt met jongere mannen.

Ipadden: werken op, internetten met, lezen met behulp van een iPad.

SPORT & AMUSEMENT

Sportelen: recreatief sport beoefenen door vijftigplussers, bedoeld om fit te blijven en sociale contacten te onderhouden.

Nillies: benaming voor het eerste decennium van de 21ste eeuw, vooral als cultuurperiode in de populaire muziek.

Octopusvoorspelling: voorspelling door een octopus met betrekking tot de uitkomst van een sportwedstrijd.

ECONOMIE

Zakgeldfederalisme: federale staatsstructuur waarin de deelstaten van de centrale overheid een budget krijgen dat ze kunnen besteden zonder verantwoording te moeten afleggen.

Knoflookcrisis: een economische crisis die veroorzaakt is door de schuldencrisis in de zogeheten knoflooklanden, dat wil zeggen de zuidelijke landen in de eurozone.

Staatsschuldcrisis: een economische crisis die veroorzaakt is doordat een of meer landen hun staatsschuld niet kunnen aflossen of (her)financieren.

POLITIEK

Tsunamiverkiezing: verkiezing waarbij één partij de andere partijen grote stemmenverliezen toebrengt.

Preformateur: politicus die na de informateur de formatie van een regering moet voorbereiden.

Verduidelijker: politicus die de standpunten van de onderhandelende partijen moet verduidelijken, ook wel clarificateur genoemd.

Gedoogregering is met 21 procent van de stemmen gekozen tot woord van het jaar in Nederland. Het winnende woord werd dit jaar veel gebruikt bij de vorming van een coalitie tussen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Gedoogregering wist het woord daggeren (negentien procent van de stemmen) ternauwernood te verslaan, blijkt uit de ranglijst die uitgever Van Dale heeft gepubliceerd op woordvanhetjaar.nl. Daggeren wordt omschreven als 'erotisch dansen, waarbij de danspartners dansend 'de daad' nabootsen'. Bestuursobesitas eindigde als derde.

In de categorie jongerentaal wist het eveneens seksueel getinte woord pino eerste te worden. Pino is een afkorting voor potentieel interessant neukobject. De langdurige formatie heeft ook een winnaar opgeleverd in de categorie politiek. Dagblad De Pers gebruikte het woord kamikazecoalitie om een mogelijke coalitie tussen VVD, PvdA en CDA aan te duiden.

In de categorie lifestyle won het woord pingen (een bericht, afbeelding of geluid versturen via mobiel internet). Obesitaks (een toeslag die luchtvaartmaatschappijen willen laten betalen door dikke reizigers) won in de categorie economie. Bij sport won de dr. Bibberregel, een regel die wedstrijdschaatsers verbiedt op het rechte stuk over de lijn te gaan.

En dan nog iets over ochtenmensen en late slapers...

Dat er ochtendmensen en avondmensen bestaan, wist iedereen al langer. Maar dat die tweede categorie doorgaans een pak slimmer is, was nog niet geweten.

Het was de onderzoeker Robert Alison die tot die conclusie kwam nadat hij een proef organiseerde die aantoonde dat mensen met een lager IQ hun activiteiten liever in de ochtend plannen.

Niet zo vreemd, menen wetenschappers van de London School of Economics, want in de oertijd waren mensen enkel overdag actief. Naarmate de mens verder evolueerde en cognitief complexer werd, verschoven belangrijke activiteiten steeds meer naar de avonduren.

De commentaren zijn gesloten.