14-12-10

Belgie in een notedop

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) ziet in het rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) "een bevestiging van de positieve cijfers voor de economische toestand van het land".

"Het IMF bevestigt dat de economische resultaten van ons land beter zijn dan het Europees gemiddelde. Dat betekent dat we de laatste jaren de juiste keuzes gemaakt hebben en op de goede weg zitten", zo stelt Leterme in een reactie op het rapport.

"Maar het IMF maakt ook duidelijk dat waakzaamheid geboden blijft", luidt het nog. Zo dringt het IMF er bijvoorbeeld op aan dat er "onverwijld" een nieuwe regering komt die zich kan focussen op de economische uitdagingen van het land.

Na zes maanden onderhandelen is het tijd om af te ronden, benadrukt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een gesprek met De Morgen. 'Iedereen moet duidelijkheid geven', zegt hij. 'Ofwel raken we eruit, ofwel niet. Maar we kunnen niet blijven onderhandelen tot in het oneindige.' Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) brengt vandaag de Vlaamse voorzitters weer samen rond de tafel.

"Ik zeg niet dat niemand bougeert tijdens deze onderhandelingen", aldus de N-VA-voorzitter. "Ik ben overtuigd dat de openingen die de PS gemaakt heeft volgens hun referentiekader enorm zijn. Maar als wij dat moeten beoordelen, zijn het kabouterstapjes. Het omgekeerde geldt ook. De toegevingen die wij in het dossier B-H-V willen doen zijn volgens ons enorm, maar voor hen petieterig. Ik wil niemand de zwartepiet geven. Maar een evenwicht vinden dat in de twee referentiekaders past, is extreem moeilijk geworden. Iedereen stelt na zes maanden vast dat er een groot verschil is tussen wat de PS en wat de N-VA willen."

11:16 Gepost door De Redactie in belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.