13-12-10

Wat weten wij van het buitenland? deel I

map-brunei.jpgBrunei, officieel het Sultanaat van Brunie, is een land in Zuidoost-Azie. Het ligt op het eiland Borneo aan de Zuid-Chinese zee en wordt volledig omringd door Maleisie. Het bestaat uit twee delen, allebei in de Baai van Brunei gelegen, maar niet verbonden met elkaar. Van de bevolking leeft 97% in het westelijke deel dat het grootste is. Ongeveer 10.000 inwonders leven in het bergachtige oostelijke deel. De belangrijkste steden zijn de hoofdsta Bandar Seri Begawan en de havensteden Kuala Belait en Muara. In Seria wonen veel buitelanders (Britten en Nederlanders) die in de lokale oliemaatschappijen werken.

Vanaf de 14de eeuw is Brunei een onafhankelijk sultanaat. Toen bezat het ook nog het zuiden van de Filipijnen. In 1888 werd het een Brits protectoraat. De vertegenwoordigers van de Briste koning waren de Britse residenten in Brunei en later de hoge commissariisen. De Japanners bezetten Brunei in 1942. In 090531_p14_brunei1.jpg1945 werd Brunei door de Engelsen heroverd. Het sultanaat werd uiteindelijk op 1/1/1984 weer onafhankelijk. Sinds 1967 regeert de sultan als absoluut vorst. Het half gekozen en half benoemde parlement uit de Britse tijd werd na de onafhankelijkheid afgeschft, maar in 2004 weer hersteld. De officiele taal is het Maleis, daarnaast is Chinees een belangrijke taal. Ook wordt het Engels veel gebruikt. De religie is islam en de sultan staat aan het hoofd van de islam in zijn land. Andere religies zijn het Boeddhisme en christendom. De contractarbeiders die op de rubberplantages werken zijn hindoeisten.

De cultuur van Brunei lijkt sterk op de Maleise cultuur, met veel invloed van het hindoeisme en de islam. Kinderen dragen net zoals in vele andere alnden een schooluniform. Alcohol is niet te koop. Er zijn geen discotheken en nachtclubs. Veel activiteiten vinden plaats in huiselijke kring, zoals karaoke. Zij leven van de ruwe ulie en gas. Daarnaast is er kledingindustrie. De gezondheidszorg is gratis en rijst en woningen worden gesubsidieerd. Brunei streeft ernaar minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit olie en gas. Het is lid van de APEC. De sultan van Brunei is een van de rijkste mensen ter wereld. Hij is staatshoofd en tevens regeringsleider (eerste minister). Er is geen gekozen wetgevende macht.

Gadong_Brunei-Muara.jpgZijn ministers zijn zijn adviseurs die hij zelf kiest. Er wordt door zijn regering vooral veel nadruk gelegd op de educatie van jongeren. Jongeren worden geadviseerd om zich te voorzien van kennis. Zonder kennis zal het moeilijk zijn om te concurreren in een globaliseringstijdperk. Volgens de minister van religieuze zaken moeten jongeren niet bang zijn te mislukken, want fouten kunnen leiden tot verbetering. Hij raadt de jongeren ook aan om meer te lezen. In vergelijking met andere ontwikkelde landen, lezen de jongeren in Brunei te weinig, vindt de regering. Via lezen kan je informatie en kennis opdoen. Hij moedigde de jongeren ook aan om zich meer betrokken te voelen in het ondernemingschap. Hij riep de jongeren op om verantwoording op te nemen voor hun eigen toekomst. images.jpg

Brunei staat gekend om zijn opvoedingsprogramma's. Vele buitenlandse universiteiten nemen er deel aan. Zo ook de Foster Family Programme die geregeld studenten sturen van Canadese internationale scholen in Azie. Het is de bedoeling dat zij deel nemen aan het dagelijkse leven in Brunei, zoals op het veld werken, in textielateliers meedraaien en ook verschillende uren op de schoolbanken doorbrengen. Uitwisseling en internationale contacten van jongeren onderling is voor de regering van Brunei heel belangrijk.

 

 

15:56 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brunei, azie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.