13-12-10

Bahamaanse artiest in de kijker

Jace McKinney is een jonge artiest uit de Bahama's. Zijn schilderwerken vallen onder de categorie van wat hij noemt: theophany.jpgzijn serieus werk. Hij werkt met aquamarijne kleuren en maakt een idyllisch zicht van de steden op het eiland. Hij is 26 jaar en leerde tekenen van zijn broer.   Hij heeft niet altijd gewerkt rond iddyllische plaatjes. Zijn vorige tentoonstelling richtte zich op de daklozen van de Bahama's. Hij nodigde hiervoor een dakloze uit als levend voorbeeld van zijn werk. "Ik wist dat ik met mijn werk de realiteit niet zou veranderen, maar ik was gewoon 4285126_w350.jpggeinsteresseerd naar de kunst achter dit leven."

McKinney neemt nog andere sociale problemen op in zijn werk. Het milieu en de impact van het toerisme en buitenlandse investeringen in de locale cultuur van zijn land. Zijn werk "Foreign Enterprise" laat een onthoofde man zien ondersteund door een cruiseschip en een zwart gat dat hout en prikkeldraad bevat.

Nu werkt hij vooral als illustrator van Bahamaanse kinderboeken.4Pot2.jpg "Lenny en de Big Yard" gelanceerd door Natasha Turnquest. "Ik hou ook wel van mijn lichtere aspecten in mijn werk, omdat ik hierin het contrast vind met mezelf en de wereld." Turnquest noemde zijn werk briljant omdat het de essentie van het verhaal weergeeft. De kinderboeken gaan over een jonge die avonturen beleeft in de Bahama's.

De kunstenaar studeerde aan de Rhode Island School of Design en studeerde ook beeldhouwkunst, verkende de film en illustratie was een keuzevak. "Alleen schilderen vind ik beklemmend," zegt hij over zijn waaier van keuzevakken. "Je leert door verschillende kunsten om je omgeving te verkennen en mensen meer te raken in wat je wil overbrengen."

Zijn illustratie werk is heel belangrijk voor hem. Het was alsof er een wereld voor hem open ging, een wereld van eindeloze fantasie. Hij werkte aan een animatieserie met een neef in New Jersey. De slopende economische recessie maakte het moeilijk voor McKinney om werk te vinden. Hij werkte daardoor als ontwerper in een constructiebedrijf. Hij vertrok in september vorig jaar terug naar de Bahama's waar hij posters ontworp voor theaterfestivals. 

Nu houdt hij een tentoonstelling in New York met zijn werk rond Theofanie. Deze reeks van schilderijen houdt Sand C.jpgveel aan informatie in, zegt hij zelf, dit, en hij wijst naar het schilderij waar hij voorstaat: "Toen viel de hemel" is geen understatement, maar is wel beladen met beeld en betekenis naar ons leven toe. Een dubbelzinnige menselijke gedaante, een reus die een vuist maakt met een gouden draad naar vogels in de lucht. Het verwijst naar ikarus en de ongebreidelde consummatie van onze samenleving. Dit zijn maar enkele thema's in zijn erk Theofanie. "De werken kwamen eigenlijk tot stand toen ik een onderzoek deed naar mezelf. Ik wilde al wat ik voelde in symbolen schilderen."

theophany-266.jpgDe tentoonstelling is te zien in de Popopstudio in New York. Het zijn schilderijen in de vorm van visioenen, een show van thema's en symbolen die de spiritualiteit en de natuur met God verbindt. In elk schilderij kan je een dialoog ontwaren, een gesprek tussen het milieu en de industriele wereld. De werken vragen om je aan het denken te zetten, om je vragen te stellen. "Ik wil dat de mensen die naar mijn schilderijen kijken, niet alleen kijken, maar ook zoeken. Ik wil hen uitnodigen om op onderzoek uit te gaan. Ik wil het idee poneren dat elk mens een goddelijk karakter heeft. Dat we verbonden zijn met de ruimte met de kosmos. Ik wil ook de overvloed in onze maatschappij en het contrast van arm en rijk, niet als zwart of dood illustreren, er zit leven in alles wat we doen en alles wat rondom ons bestaat."

De werken van Jace zijn groot, gemiddeld 3x4 meter. Ook hierdoor wil hij de grootsheid illustreren van zijn ideeën. Het werk "de grote architect" is een schilderij dat de show van de wereld wil reflecteren. Het nirwana-achtige gevoel van roze, paars en snoep blues, gedragen door schimmige mannelijke figuren die vermengd zitten in een straalstroom. "Het is een soort van vertegenwoordiger van de wereld, beweging en ruimte, het doel van ons leven. Als mensen zijn we sociale wezens en hebben altijd tegengestelde ideeën in ons doen en laten. We spreken omstreden en troostend over godsdienst en oorlog, ondanks onze verschillende meningen zijn we overtuigd dat we voor vrede zijn. Het is heel interessant om deze gesprekken in de mensheid te blokkeren en toch de vrije loop te laten. Dat is wat ik in mijn werk wil leggen."

Een eindeloze fantasie gevat in kleuren en tegenstrijdigheden, dat is wat je vindt in de Theofanie van McKinney.

 

De commentaren zijn gesloten.