De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa, die de debatten voorzit, spreekt van een "opmerkelijke vooruitgang".

Het Mexicaanse conferentievoorzitterschap stelde vrijdagavond de tekst van een 30-tal pagina's voor. Het document wordt al de hele nacht behandeld door de 192 deelnemende landen. Volgens Greenpeace kan het voorstel een fundament zijn voor een nieuw globaal klimaatakkoord.

De voorlopige versie van de tekst stipuleert dat dat landen de opwarming van de aarde onder de 2 graden zullen houden en port de landen aan om het "ambitieniveau" op te krikken inzake de vermindering van schadelijke uitstoot.

Verder is er sprake van de oprichting van een "Green Climate Fund" waarbij de rijke landen geld sluizen naar de arme naties voor hun strijd tegen de opwarming.

Aan de VS wordt de toegift gedaan dat de klimaatbeloftes van de groeilanden bijkomend internationaal onderzocht zouden worden. Verder neemt de tekst akte van de beloften gemaakt op de geflopte top van een jaar eerder in Kopenhagen.

De mogelijke doorbraak volgt op een mogelijke akkoordtekst die een einde moet maken aan de impasse over de opvolging van het Kyotoprotocol. Japan en Rusland weigerden tot nu toe nieuwe engagementen voor de periode na 2012. Nu zou er gewerkt worden aan een engagement om "zo snel mogelijk" Kyoto over 2012 te tillen.

Nieuwsblad.be