11-12-10

DDos en Botnet

Een beetje jargon is wel nuttig, als je de WikiLeaks-saga wil blijven volgen.

DDOS (Distributed Denial of Service attack): Met aanvallen van dit type hebben voorstanders en tegenstanders van WikiLeaks elkaar bestookt. Bij zo'n aanval wordt een server bestookt met (vals) verkeer, zodat hij tijdelijk bezwijkt of toch moeilijk bereikbaar wordt. Hetzelfde zou je kunnen doen met telefoons: als 1.000 mensen afspreken om de helpdesk van Telenet te bombarderen met telefoontjes, zullen echte Telenet-klanten er niet door geraken.

Borg: Een volk van cybernetisch bijgewerkte mensachtigen, bekend uit de tv-reeks Star Trek: The Next Generation en andere reeksen uit de Star Trek-franchise. De Borgs hebben geen individuele wil, zij worden centraal aangestuurd door de ‘hive' of ‘bijenkorf'. Leden van de Anonymous-groep verwijzen graag naar de Borgs en het idee dat al hun computers samen een ‘hive' vormen.

Botnet: Een groep computers die van op een afstand gecontroleerd worden vanuit een of meer controlepunten. Miljoenen pc's maken deel uit van een botnet zonder dat de eigenaar dat weet, omdat ze besmet zijn geraakt (bijvoorbeeld na het downloaden van bestanden). Het LOIC (zie hieronder) botnet is een speciaal geval: je kiest zelf om je pc erop aan te sluiten. Een Botnet kan worden gebruikt voor vele doeleinden, zoals het versturen van spam. Maar ook voor het uitvoeren van DDOS-aanvallen.

IRC (Internet Relay Chat): Een technologie om in groep met elkaar te chatten op het internet, een verre voorloper van Twitter en van de chatfunctie op Facebook. Vandaag nog steeds gebruikt door hackers om anoniem met elkaar te converseren en acties te coördineren.

LOIC(Low Orbit Ion Canon): De software waarmee Anonymous de voorbije dagen de servers heeft aangevallen van de belagers van WikiLeaks. Wie de LOIC-software installeert, kan deelnemen aan een DDOS-aanval. Optioneel kan de eigenaar de controle over zijn pc doorgeven aan een centraal commandopunt.

MIRROR: Een identieke kopie van een server. WikiLeaks riep iedereen op om een kopie van zijn server te huisvesten, meer dan 1.000 mensen en organisaties gingen daarop in. Daardoor wordt het onmogelijk om de WikiLeaks-server van het net te doen verdwijnen.

4CHAN: Beruchte website met bijzonder openhartige discussies over uiteenlopende thema's. De Anonymous-beweging startte hier met een grillige reeks aanvallen op websites die om een of andere reden de woede van het gezelschap opwekten.

destandaard.be

16:59 Gepost door De Redactie in actualiteit, IT | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.