10-12-10

Nieuw woord: besmetting

We hadden eerst Griekenland, daarna Ierland, Portugal en Spanje staan in de rij. Het dominoeffect zoals we dat kennen, nu in de kapitalistische wereld, ipv in de communistische, want die hebben dat al eens gehad voor ons. We zagen de Glasnost passeren, de Perestroika, nu is het de Westerse beurt en welk obscure woord zullen we er aan geven?

Besmetting, 'contagion' heet het in een van de officiele Europese stalen. In het algemeen wordt het gebruikt in de medische wereld. Het besmetten door ziekten, zonder dat je er iets aan kan doen. Het gebeurt, er is geen remedie tegen en de incubatietijd is vaak moeilijk te omschrijven. In de economie is dat ook zo. De crisis besmet verschillende landen in de eurozone zonder dat er een remedie tegen is en de incubatietijd verschilt van land tot land, maar dat ze allemaal besmet raken, is nu wel duidelijk. Men wil in de Eurozone vanalles inlassen om de besmettingsradius in te dijken, maar net zoals met de Mexicaanse griep, is dat onbegonnen werk. Als je de ene grens ontsmet, valt het virus langs een andere aan.  Elk land begint langs andere kanten te niezen of te hoesten. Je kan moeilijk de crisis in Belgie verpakken in een doosje aspirine, de crisis is moeilijk in te dijken of te voorkomen, het is een oud kwaal. Zo ook in Ierland en nog erger in Portugal. Het staat als het waren in de geschiedenis van de Eurozonelanden geschreven, en elk in hun eigen taal.

Banken zijn nu niet meer het probleem, vandaar dat Europa ook besloten heeft om niet meer geld in het bankhulpsysteem te stoppen. Ze zijn eindelijk wakker geschrokken en weten nu dat ze iets moeten doen aan de mensen die in de Eurozone leven en niet aan het financieel systeem.

De Ierse eerste minister weet dat hij de juiste beslissing genomen heeft, hij neemt het geld aan van Europa, maar dwingt zijn eigen mensen niet op de knieën. Zelfs Griekenland krijgt nu iets meer ademruimte. Wat hierin meespeelt is de democratie. Deze regeringen hangen af van de verkiezingen en daarom kiezen ze ietsje meer voor de kiezers dan voor de bedrijven, ttz bank- en verzekeringsbedrijven.

Mensen in de landen die reeds 'besmet' zijn, komen op straat, betogen, en worden nieuwe partijen gesticht en de verkiezingen in verschillende landen staan voor de deur. Daarom nemen vele eurozonelanden de steun van europa aan, maar verkiezen toch om ook naar hun bevolking te luisteren.

 

10:01 Gepost door De Redactie in actualiteit, belgische politiek, financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.