10-12-10

Nederlands een wereldtaal

Nederlandse woorden wereldwijd' is het eerste woordenboek ter wereld waarin uitleenwoorden zijn verzameld, de woorden die het Nederlands aan andere talen heeft uitgeleend. Wist u dat de woorden "drugs", "ticket" en "wagon" bijvoorbeeld van Nederlandse oorsprong zijn?

Ook het woordje pannenkoek vinden we terug in het Spaans: panqueque, een oervlaams woordje in de grote wereldtaal Spans.

 

Het boek, van de hand van etymologe en lexicografe Nicoline van der Sijs, bevat 17.560 woorden die in 138 talen zijn aangetroffen op alle continenten. Bij ieder trefwoord is de betekenis in het Nederlands vermeld, en er is aangegeven door welke taal het woord is overgenomen, en welke betekenis het woord in die taal heeft.

'Nederlandse woorden wereldwijd', Nicoline van der Sijs, Sdu Uitgevers, 49,90 euro.

ISBN 978 90 125 8214 8 Gebonden 748 pagina’s € 49,90 Dr. Nicoline van der Sijs is etymoloog en lexicograaf. Zij publiceerde vele boeken over de herkomst van woorden en de geschiedenis van het Nederlands, waaronder het Leenwoor-denboek, het Chronologisch woordenboek en Taal als mensen-werk: het ontstaan van het ABN. In 2006 ontving zij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen voor haar hele oeuvre.

15:37 Gepost door De Redactie in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.