08-12-10

Vergeten beschaving

Eeuwenlang waren de grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug bij Elst onbekende, bescheiden monumenten van een vergeten beschaving. Archeoloog David Fontijn brengt daar morgen verandering in met de presentatie van de resultaten van zijn grafheuvelonderzoek.

Wie door de bossen achter Elst dwaalt, kijkt er gemakkelijk overheen. De tamelijk kleine ronde heuvels die her en der verspreid tussen bomen en struikgewas oprijzen en naadloos overgaan in het landschap.

Schijn bedriegt, ontdekte de Rhenense amateurarcheologe Lot Delfin. „Ze wandelde elke dag met haar hondje door de bossen bij Elst en ontdekte in 1970 dat hier grafheuvels lagen”, vertelt dr. David Fontijn, archeoloog aan de Universiteit Leiden. „Keer op keer raapte ze er scherven op. Ze registreerde bovendien al haar vondsten nauwkeurig.” Een aantal ervan ligt nu in gemeentemuseum Het Rondeel, andere zijn in het provinciale depot in Utrecht ondergebracht.

Op Lot Delfins aanwijzingen groeven archeologen in 1971 een paar kleine sleuven in de heuveltjes op de Elsterberg. Ze concludeerden dat het inderdaad om grafheuvels uit de bronstijd ging. „Dat was tamelijk opzienbarend”, vervolgt Fontijn. „In Nederland zijn nu zo’n 3000 officieel geregistreerde grafheuvels te vinden, de meeste op de Veluwe en in Drenthe. Maar ook op de Utrechtse Heuvelrug zijn er veel te vinden.”

lees meer

19:35 Gepost door De Redactie in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.