07-12-10

Treinen is een beetje reizen

 


transnamib_435_wdhk_ldp.JPGNAMIBIË Het nationaal Namibische staatsbedrijf TransNamib, is vrijdag begonnen met zijn hervorming om in de komende 5 jaar het bedrijf in een commercieel succesverhaal om te vormen. Het bedrijf verzorgt het treinnetwerk in Namibie. De vrees voor afvloeingen zijn weggenomen nadat er verzekerd is dat er geen ontslagen zullen volgen. "Als je niet tevreden bent met het bestuur van je firma of je klanten en het brede publiek niet tevreden is, moet je niet wachten tot er een hand uit de hemel zal komen om dit op te lossen," zegt Titus Haimbili, de hoofdbeambte die TransNamib opvolgt. "Dan moet je daadwerkelijk optreden." Volgens Haimbili mag TransNamib niet in de val trappen van de politieke campagne naar de verkiezingen toe. "Onze situatie schreeuwt om een oplossing, nu, en een economisch-commerciele oplossing, geen politieke en zeker geen politieke in een verkiezingsjaar. We moeten antwoorden vinden om ons voor te bereiden op wat er na de verkiezingen zal gebeuren. Het personeel wil zekerheid en dat moeten we ze ook geven. We moeten een onderzoek doen en een gedetaileerde planning uitvoeren."
Het bedrijf kwam in 2009 in nauwe schoentjes te zitten. Zoals ze werd gerund, was het niet houdbaar, dit zei het auditbureau Consulting Synergies Africa. Het belangrijkste gebrek was dat de staatswerken werden uitgevoerd zonder commercieel inzicht, de terugval van productieve capaciteit, er was geen motiveringsklimaat en dit bracht het bedrijf in ernstige financiele moeilijkheden. trans namib train.jpg

Albertus Inaruseb, hoofd van het personeel, wil als doel stellen dat zijn mensen inspraak krijgen in de planning van de werken en dat ze ook een participatie krijgen, dit zal betekenen dat men efficienter zal werken. Er loopt iets mis in de infrastruktuur en de communicatie naar de verschillende lagen toe. De onderneming heeft winstcapaciteiten en goed personeel om een gezond bedrijf te worden. "We staan voor een ernstige uitdaging en de negatieve impakt van de afgelopen jaren mogen ons niet ontmoedigen."

Het bedrijf werkt vooral in het onderhoud van het treinspoor in Namibie. Het bedrijf zou zich vooral moeten richten op plaatselijk en streekeconomie en niet alleen het grote spoorwegnet onderhouden. Het spoor zou taken kunnen creeeren zoals pakjesvervoer, kleinschaliger passagiersvervoer, dit vraagt om een hervorming, maar het is mogelijk.
TransNamib kan het voorbeeld geven in Namibie dat aan een economische heropleving is begonnen. Een goed treinnet is daar essentieel in.

12:19 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: treinverkeer, treinnetwerk, afrika, namibie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.