06-12-10

Regter japie

KIMBERLEY. – Het hooggerechtshof in Kimberley, Zuid-Afrika, heeft er een rechter bij. Hij bekijkt vanuit de tuin de bezoekers heel nauwkeurig. Met zijn bebaarde kin op zijn voorpoten houdt hij iedereen nauwkeurig in het oog. Hij is een begrip geworden in de Noord Kaapse rechtspraak, 'regter Japie' de hond die de tuin van het gerechtshof als zijn balie beschouwd. Iedereen die de trap van het gerechtshof wil betreden, kijkt hem eerst even best in zijn ogen, zodat hij weet dat je met goede of kwade bedoelingen komt. Vooral vrijdag heeft hij een drukke dag, dan is het de dag van de 'vryheidsvegters'. De zwarte toga's van de advocaten en procureurs wapperen dan rond zijn oren: de dag dat velen hebben beslist dat ze genoeg hebben van het huwelijk en willen scheiden.

 

12d6ed8d8ff048eab893046ff92b2c48.jpg

Als er buiten in de tuin foto's worden getrokken van advocaten of prokureurs of vers gescheiden singles, gaapt hij een beetje, maar als je van hem een foto wil trekken, zet hij zich recht en gromt hij: dit is een inbreuk op zijn privacy. En dat laat regter Japie zeker niet toe. Als het gerechtshof dicht gaat, kruipt hij onder zijn struikgewas, alleen als de veiligheidsagent zijn ronde doet, springt hij loeiend uit de bosjes. "Hij is een beetje mensenschuw," legt deze uit, "hij duldt alleen Whiskey, de tuintechnicus. Die brengt hem water en eten." Als iemand anders hem wil strelen of te dicht bij hem wil komen, soms uit onwetenheid dat hij juist in dat struikgewas zit, hoor je hem grollen en trekt hij zich verder terug in de tuin.

Rechter Japie is plots verschenen in de tuinen van het gerechtshof, en net alsof het natuurlijk was, zorgen de mensen van de onderhoud voor hem.

Hij is elke morgen, als het gerechtshof opengaat, op zijn post om iedereen te bekijken. Hij gaat pas slapen als ook de deuren van het gerechtshof dichtgaan.

- Volksblad

18:58 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.