04-12-10

Belgie zo gezond als een vis

Omwille van de goede toestand van ons land hebben we in België geen echte problemen op dit moment', verklaarde Reynders, gevraagd naar het risico dat België omwille van de onzekere politieke toestand besmet zou worden door de crisis die de eurozone de voorbije weken geteisterd heeft.

 


 


'Niet alleen liggen we in de lijn van de evolutie die Duitsland aan het doormaken is', verwees de minister naar ’s lands sterke exportcapaciteiten, 'maar in België genieten we van een gunstig schuldsaldo en is onze economische situatie goed'.

'We gaan het jaar beëindigen met een begrotingstekort van 4,7 procent' en 'het schuldniveau ligt lager dan de 100 procent in het stabiliteitsprogramma' dat België met de EU afgesproken heeft. 'We zijn een van de weinige landen die de lijn van het stabiliteitsprogramma volgt', aldus Reynders.

Hij merkte nog op dat de rente die de markten de Belgische overheid voor haar obligaties oplegt, weer gezakt is nadat hij begin van de week recordhoogtes had bereikt en dat de kostprijs van de credit default swaps (verzekeringen tegen wanbetaling) op een redelijk niveau staat.

Reynders sprak zich ook uit over het Europees noodfonds. Zo sluit hij niet uit dat het huidige steunfonds voor eurolanden in nood op korte termijn meer middelen krijgt. Het definitieve mechanisme dat dit voorlopige steunfonds medio 2013 vervangt, zou volgens Reynders sowieso steviger gespijsd moeten worden.

'We moeten het totaalbedrag dat toegewezen wordt aan het permanent Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat in 2013 begint te functioneren, verhogen', zei Reynders.

Maar, voegde hij eraan toe, 'als het mogelijk is vroeger te starten' met deze verhoging en het dus toe te passen op het huidige Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF), 'waarom niet?'

nvdr: wij wachten op een cabeltje van wikiL in dit verband...


 

19:24 Gepost door De Redactie in belgische politiek, financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.