03-12-10

WikiL brengt waarheid aan het licht

De Verenigde Staten hebben België aangemoedigd om zich te verzetten tegen de invloed van de Frans-Duitse as in Europa. Zo blijkt uit een diplomatieke nota die door WikiLeaks openbaar gemaakt werd, zo meldt de informatiesite EU Observer.

Het komt erop aan om België ervan te overtuigen dat het (...) een uniek vertrouwen uitstraal.

"De laatste maanden heeft de (Amerikaanse) ambassade in Brussel gewerkt aan een wijziging van de perceptie die België van zichzelf heeft van een klein en nederig land dat in de schaduw leeft van Frankrijk en Duitsland, naar een land dat blijk kan geven van leiderschap in Europa", schrijft ambassadeur Howard Gutman naar aanleiding van een bezoek dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan Brussel bracht.

"Het komt erop aan om België ervan te overtuigen dat het er niet alleen belang bij heeft om een assertievere rol te spelen, maar dat het land een uniek vertrouwen uitstraalt, dat het in staat stelt om efficiënt te zijn", aldus de ambassadeur. Het bezoek van Clinton kan volgens Gutman dat proces nog versterken.

In de nota worden ook concrete voorbeelden gegeven van wat de Amerikanen van ons land verwachten. Zo zou België andere landen ervan kunnen overtuigen om meer inspanningen te doen in Afghanistan of om oud-gevangenen van Guantanamo op te vangen. (belga/ka/mvdb)

Asterix2.jpg

13:41 Gepost door De Redactie in wikileak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.