07-12-10

WikiL en moeilijke definities

We hadden het al in dit thema over de term 'terrorisme'. Nu kunnen we in dit thema nog een term toevoegen. Nl. wat verstaan we onder 'spionage'?


De redactie wil hier zeker niemand aanvallen. Maar wat wel opvalt is dat vooral de diplomatie in nauwe schoentjes wordt gezet door de WikiL. Sommige vallen deze beroepsgroep nu aan als zouden ze aan spionage gedaan hebben. Dit is zeker het geval in het land waar de redactie haar thuisbasis heeft. Om dit recht te trekken, verduidelijkt Shannon Farrell, de attaché van de Amerikaanse ambassade in Buenos Aires, de taak van een diplomaat. "Wij zijn niet betrokken in gelijk welke spionage, niet nationaal niet internationaal. Onze taak is om informatie te vergaren en die dan privé te houden. Dat die nu wereldwijd te grabbelen wordt gegooid, was niet de bedoeling."

Zij legt uit dat het werk van een ambassade en van diplomaten zeker, erin bestaat om informatie in te winnen over gelijk welke aard en gelijk wie, als het van belang kan zijn voor het land van deze ambassade, in dit geval de Verenigde Staten. "Maar dat is voor alle landen zo, "verduidelijkt ze. "Wij zijn geen spionnen, het is niet omdat wij privé informatie vergaren dat we daarom spionnen zijn." De Amerikaanse attaché zegt ook dat haar job is om contacten te vergaren en zo nieuwtjes te sprokkelen.

We zouden ze bijna roddeltantes kunnen noemen. Ze gaan van feestje naar feestje, dat is algemeen geweten, en wat ook door iedereen geweten is dat je op feestjes wel eens iemand tegenkomt, leert kennen en tussen pot en pint en 'off the record' al eens iets meer hoort dan op bilaterale zakelijke vergaderingen.  Dit 'off the record' is nu juist het probleem. Toch zegt ze dat Mevrouw Clinton helemaal niet moet aftreden. "We begrijpen dat velen zich ongemakkelijk voelen met de inhoud van de rapporten van WikiL. Ook wij voelen ons ongemakkelijk, maar dit gebeurt in elk land. Het grote verschil is nu wel dat onze rapporte publiek gemaakt zijn en ze daar niet voor bestemd waren."

Er schoot me iets te binnen. Er was ooit eens een mooie Hollandse schone...haar naam was Margaretha Geertuida Zelle oftewel: Mata Hari. Zij werd geboren in Leeuwarden in 1876. Zij was een gerenomeerde danseres. Haar verhaal doet eigenlijk niets ter zake, maar het is wel boeiend. Als 23 jarige mooie meid werd ze verliefd. Om haar geliefde te kunnen bezoeken, nam ze de taak op zich om voor de Franse regering de Duitse ambassadeur in Madrid te benaderen en informatie los te krijgen. Zij werd in de diplomatische kringen als 'avontuurlijk meisje' bestempeld. Er ging geen feestje voorbij of Mata Hari was van de partij. Ze wist de bewegingen van de Duitse troepen, alsook van de Fransen. Zij hoorde wel eens iets op die feestjes, je weet wel hoe dat gaat, ze kwam er wel eens diplomaten tegen die ook wel eens iets wisten. En in 1917 werd ze geexecuteerd als spionne...

Maar we zouden beter in eigen land eens een kijkje nemen, want het gras is niet altijd groener op een ander. Ook de Belgische buitenlandse minister Steven Vanackere heeft geantwoord op de laatste revelaties van WikiL. Hij vertelde ons dat wereld van de internationale relaties een harde noot is. Toch, zegt hij, vind ik de rapporten van de spionagepractijken van de Amerikaanse diplomatie, nu blootgelegd door WikiL, lastig. Hij zegt dat de meeste commentaren in de documenten eigenlijk dezelde harde taal is die vaak door journalisten in de dagelijkse krant worden gebruikt. (nvdr: de goednieuwskrant roddelt wel niet, want dat is geen goed nieuws, vandaar dat wij ons niet onder de noemer van 'dagelijkse kranten' vernoemd voelen).

Toch wil Vanackere er wel op drukken dat hij bezorgd is over de vermenging van diplomatie en spionage. "De grens tussen middelen en interesten is gebroken als een diplomaat wordt aangemoedigd om persoonlijke informatie te verzamelen over anderen."

Nog even over de term: Spionage, spioneren, spion

in het geheim informatie over een ander verzamelen, nederlands woordenboek

Wikipedia:

De term spion wordt binnen de inlichtingenwereld niet gebruikt. Men spreekt hier van inlichtingenofficier en agent. De inlichtingenofficier is degene die in dienst is van een geheime dienst. De agent is een buitenstaander die doorgaans niet op de loonlijst staat, maar soms wel een (financiële) tegenprestatie voor geleverde informatie ontvangt. Daarnaast is er nog de informant die zonder tegenprestatie en uit eigener beweging inlichtingen levert aan de officier of de agent.

Een dubbelspion is een agent die aan beide kanten inlichtingenofficieren van informatie voorziet, terwijl een mol een agent is die moedwillig in een vijandige inlichtingenorganisatie infiltreert. Kim Philby was een mol, hijzelf zei hierover:

"Ik heb niemand verraden. Ik heb altijd dezelfde werkgever en dezelfde opvattingen gehad. Ik was gewoon een agent die de tegenpartij moest infiltreren. Dat die zo stom was dat niet te doorzien, dat is hun zaak."

16:07 Gepost door De Redactie in actualiteit, wikileak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spioneren, mata hari, spionage |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.