05-12-10

Asterix en Obelix

Bart de Wever sprak vorige week voor de Waalse patrons in Cercle de Wallonie. "De laatste keer dat ik er zo veel volk zag, was voor het Franstalige film festival. Ik weet niet of we deze avond ook een cinema mogen verwachten." dat zei de presentator Didier Reynders.


De voorzitter van de N-VA heeft succes en nieuwsgierigheid geoogst bij de Waalse patroons. Zij waren bereid om te luisteren, hij bleef sceptisch. Het was aanschuiven in de Cercle de Wallonie waar De Wever werd voorgesteld door niemand minder dan Didier Reynders, de luxe presentator van dienst. De organisatoren zaten met een klein hartje, en niet door de toeloop van mensen. "Hopelijk zal iedereen zich correct gedragen," zei André Van Hecke een van de organisatoren. Toen de invité binnenkwam, flitsten de camera's en schoof iedereen op zijn stoel, wachtende wat ging komen. Er kwam geen verrassing uit de bus, de spreker wist voor wie hij sprak en was het gewoon. De spreker en de luisteraar stonden op dezelfde socio-economische lijn.

Bart De Wever, die vroeg aankwam, bedankte de club voor zijn "moed" om hem uit te nodigen. Het thema was als contrast goed gekozen: 'samen leven'. Hij is in Wallonie de man die met zijn kar Belgie doormiddenrijdt, hij wordt aanzien als diegene die zegt dat de 'dappere Vlamingen tegen de luie Walen moeten opkomen' en zoals hij zelf zei als openingszin. "Velen hier zien mij en mijn partij als het probleem in Belgie".  Het probleem vandaag is dat Belgie niet 1 maar twee democratieën heeft. Dit wordt nog versterkt door de polarisatie van de politiek in beide regio's. Bij elke federale verkiezing komt dit meer en meer tot uiting. Als er in Vlaanderen wordt gesproken over migratie, zijn we racisten in Walonie, als we spreken over burgerzin en erkenning van de taal, zijn we nazies. Als we over flexibiliteit spreken op de werkvloer, zijn we de organisators van een sociaal bloedbad... Daarom is onze zucht naar meer autonomie niet een haat tegen of gebaseerd op een historisch knelpunt, wel een zoeken naar een vlaamse democratie waarin ook de Walen zich kunnen vinden. Er is voor U geen reden tot paniek, laat ons zwijgen over wat een plan B zou kunnen zijn. Laten we spreken over strukturele hervormingen .../... Als er een politieke wil is, is er een weg tot een oplossing. Ik ben er klaar voor."

De Wever sprak 20 minuten en volgens La Libre sprak hij uitstekend Frans hoewel hij zelf zegt dat hij zich schaamt dat hij niet beter tweetalig is. Dan kwamen de vragen:

Wat hij nu zegt over een van de artikels in het programma van de N-VA: de splitsing van België. "Laten we duidelijk zijn over de inconsistentie, er is een duidelijk idee in de partij, nu, waar we naartoe willen en de huidige strategie is dat niemand het land wil opblazen. We zijn niet in Tsjecho-Slowakijke, we moeten voorzichtig zijn."

De andere vraag is over Brussel. "Brussel is een bijzondere stad, gelegen in Vlaanderen." Hij hoopt wel dat de twee volkeren de stad mogen blijven delen. "Ik wil het niet als een conclave zien, ik vervolg niet, ik ben de Milosevic van het Noorden niet, is er een andere vraag?"

De Wever kijkt de zal ongedwongen aan, hij is relaxed en probeert zelfs humor in zijn antwoorden te leggen. "Iedereen weet nu dat u hier bent," zegt hij tegen Hervé Hasquin (historicus en hoofdredacteur Franstalig magazine) "U bent een vriend van mijn broer, niet? en hij heeft niet veel vrienden," voegt hij er aan toe. Over de vraag of heel het land terug tweetalig moet worden of we in België Engels moeten invoeren? "Dat is een idee van de professoren in ivoren torens. En voor het moment voeren we de onderhandelingen....in het Frans."

En waarom moet Di Rupo eerste minister worden, waarom u niet?

"Dat is delikaat...deze eer aan een Waal voorstellen was een duidelijk teken dat men geen chaos wil. Ik kan wel niet ontkennen dat ze wel heel vlug deze beslissing genomen hebben, nog voor een akkoord op het einde van de zomer."

Het debat wordt afgesloten met een applaus. "Hij is een boegbeeld," zegt iemand bij het verlaten van de zaal. "De breuk is onherstelbaar, maar het probleem is zeker niet taalkundig, het ligt meer op het sociaal-economisch vlak." zegt iemand anders. Zelfs wordt er hier en daar gezegd: "Ik zou liever door hem geleid worden dan door Di Rupo." Deze laatste mag de Cercle de Wallonie op 14 december toespreken.

 La Libre Belgique

 

asterix-tintin.png

 

13:03 Gepost door De Redactie in belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.