02-12-10

Cities for life

Mechelen Zoals elk jaar organiseert de Sant'Egidiogemeenschap in samenwerking met stads- en gemeentebesturen wereldwijd vandaag de actie Cities for Life.

Met het initiatief herinnert de gemeenschap de eerste afschaffing van de doodstraf in een Europees land, op 30november 1786 in het Groothertogdom Toscane. Het initiatief krijgt steun van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties, verzameld in 'World coalition Against the Death Penalty' (WCADP). Ondermeer Amnesty International en het Ensemble Contre la Peine de Mort maken hier deel van uit.

Sant'Egidio vroeg aan de stad Mechelen om deze dag de oproep om de doodstraf in alle landen af te schaffen, te steunen.

'Het college gaat graag in op deze vraag', zegt schepen van Ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi (onafhankelijk, SP.A). 'Net zoals vorig jaar wordt vandaag het standbeeld van Margaretha Van Oostenrijk in het blauw verlicht'.

Meer dan de helft (129) van de 196 landen hebben wereldwijd de doodstraf bij wet afgeschaft. In 2009 namen zestig landen deel en duizend steden. Wereldwijd worden monumenten symbolisch verlicht, zoals het Colloseum in Rome of de obelisk in Buenos Aires om de wereldwijde alliantie tegen de doodstraf kracht bij te zetten. (evb)

 

De commentaren zijn gesloten.