12-12-10

Barones Kieboom

Hilde Kieboom studeerde Germaanse filologie en theologie. In 1985 richtte zij in Antwerpen de Belgische tak van het Italiaanse Sant’Egidio dat ze twee jaar eerder in Rome had leren kennen.
Samen met haar man Jan De Volder werd ze op 17 juli 2003 door koning Albert II tot barones verheven. In 2005 kreeg ze een eredoctoraat van de Katholieke Theologische Universiteit, inmiddels Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Midden 2010 kwam ze met een voorstel om het politiek moeilijke dossier over de amnestie in België te regelen. Zij stelt dat Bart De Wever en Elio Di Rupo vandaag een historische kans hebben om oude wonden te helen en verzoening te brengen.


Hilde Kieboom, voorzitster van de Sint-Egidiusgemeenschap in ons land, deed deze zomer reeds een zéér opmerkelijke suggestie aan de informateur en diens vermoedelijke opvolger.

Knack.be: ‘Ik vind dat Bart De Wever en Elio Di Rupo vandaag een historische kans hebben’, zegt Kieboom in een uitgebreid interview naar aanleiding van haar nieuwe boek Met zachte kracht.

‘Ik wil hen niet beledigen, maar allebei belichamen ze een beetje de karikaturen die over hun gemeenschappen worden gemaakt – een duidelijker illustratie van wat België is, kun je niet krijgen. Wat ik de laatste tijd begin te denken, is dat deze twee mannen ook de kans zouden kunnen grijpen om bepaalde oude wonden te helen.’

‘Ik bedoel de hele kwestie van amnestie voor collaborateurs van tijdens de Tweede Wereldoorlog. We zijn allemaal voor Amnesty International, maar o wee als het daar over gaat. Ik stel niet ter discussie dat de joodse holocaust een absoluut dieptepunt in de geschiedenis was, maar ik vraag mij af of er op politiek niveau over het amnestiedossier stilaan geen toenadering mogelijk is.’

‘Het zijn altijd de Franstalige socialisten geweest die daarbij hebben dwarsgelegen. En voor heel veel Vlaamsnationalisten is dat nog altijd een heel emotionele zaak. De harde kern onder hen zit nog altijd met een onverwerkt oorlogsverleden. Wij staan daar niet vaak bij stil, maar oorlog slaat verschrikkelijke wonden, die zestig jaar na datum nog altijd heel bepalend kunnen zijn. Het zou mooi zijn mochten Di Rupo en De Wever de kans zien om ook in dat dossier eindelijk verzoening te brengen.’

Hilde Kieboom komt dezer dagen weer in de aandacht door de opvang voor de armen en daklozen in deze barre winterse tijden.

lees meer

10:10 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.