01-12-10

Belgie/Belgique

Voorzitter van de PS zou een zeer ruime fiscale autonomie kunnen accepteren. Op voorwaarde dat we niet verstikken in de federale overheid. We hebben snel een regering nodig, daar is iedereen het over eens. Maar dat zal niet meer voor dit jaar zijn. Zal het zijn met Di Rupo als premier? Ook dat is nog een open vraag.


Bart De Wever zei dat de onderhandelaars het momentum gemist hebben en het niet vlug zal weerkeren. Elio Di Rupo is niet zo negatief. Hij vindt dat het verleden het verleden is en dat we met een positieve impuls naar de toekomst moeten kijken. "Een overeenkomst voor een doeltreffend Belgie is mogelijk. De nota van Johan Vande Lanotte is wijzigbaar. Ik ben ervan overtuigd dat er een evolutie in Belgie op gang is gekomen om de regio's meer bevoegdheid te geven, dit kan groeien naar een nieuwe stabilisatie van het land. Om dit te bereiken is een overeenkomst vereist. Als iedereen een poging doet, zullen we er komen."

Dit is niets nieuws, dat geluid horen we al sinds de verkiezingsuitslag, toch blijft Di Rupo ervan overtuigd dat het nieuws is. "We zijn inderdaad al 5 maanden bezig met dit probleem. We moesten naar elkaar toegroeien. In het begin stond NVA en CD&V huiverig tegen een overeenkomst die vaag was. We moesten een stap verder nemen en komen tot een kader van meer inkomsten naar de regio's toe. We hebben veel veranderd en dit na aanvaarding van het beginsel van de overdracht van bevoegdheden (werkgelegenheid, gezondheidszorg, kinderbijslag) voor ongeveer 15 of 16 miljard euro. "

Di Rupo kan een overeenkomst over het beginsel van grotere fiscale autonomie voor de gewesten aanvaarden op voorwaarde dat er geen verzwakking naar de regio's en gemeenschappen in de maak zijn en dat het mechanisme dat de federale overheid de regio's verstikken, in werking treedt. "Mijn overtuiging is dat de overgrote meerderheid van de Belgen de federale regering willen vernietigen en het land willen splitsen. Er zijn natuurlijk twee verschillende gevoeligheden: aan de Vlaamse kant willen ze meer verantwoording van de regio's en gemeenschappen met een oplossing voor BHV. De Waalse kant wil meer stabiliteit. Ik probeer deze standpunten met elkaar te verzoenen. Maar dat betekent niet dat we naar een splitsing gaan. De federale regering moet voor stabiliteit zorgen, maar niet op een wurgende manier naar de regio's toe."


La Libre Belgique

12:29 Gepost door De Redactie in belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.