30-11-10

Stenge winter strenger voor enkelen

Met het koude winterweer is de asielcrisis opnieuw brandend actueel. Duizenden asielszoekers voor wie geen plaats is in de opvangcentra van Fedasil dreigen de koude nachten op straat te moeten doorbrengen. Deze week nog moesten tientallen kandidaat-vluchtelingen die onderdak zochten in het Brusselse Noordstation elders een slaapplaats zoeken. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard wil alvast snel 400 extra opvangplaatsen creëren. Philippe Courard (PS) heeft een akkoord met de Regie der Gebouwen om een leegstaand gebouw in de Brusselse Fritz Toussaintstraat (Elsene) voor opvang in te richten. Op die manier komen er snel 400 opvangplaatsen voor asielzoekers bij en dat tot mei 2011. Courard heeft een akkoord met de dienst voor daklozen Samusocial om die opvang te helpen organiseren.

Gebrek aan coördinatie
De regering besliste onlangs om zowat 2.400 plaatsen in te richten in legerkazernes om de asielzoekers onder te brengen die nu in hotels verblijven. Maar die plaatsen zullen pas in de loop van december in gebruik zijn. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) sprak gisterenavond van een "gebrek aan coördinatie". Courard kan die kritiek niet echt smaken. In de Senaat wees hij erop dat het Rode Kruis tijd nodig heeft om de kazernes in te richten en het nodige personeel aan te werven.

In Vlaanderen gaat het om 1.062 plaatsen in de voormalige militaire basissen van Helchteren (Houthalen-Helchteren) en Weelde (Ravels). Normaal is het tijdelijke opvangcentrum in Helchteren vanaf 7 december operationeel. De site moet plaats bieden aan 550 asielzoekers. Weelde moet op 15 december van start gaan en heeft een capaciteit van 512.

In Wallonië voorziet het Croix-Rouge de Belgique door de samenwerking met Defensie 1.350 tijdelijke opvangplaatsen die midden december operationeel moeten zijn: 550 in Bastenaken (Bastogne), 550 in Bierset en 250 in Gembloers (Gembloux).

lees meer

Thuishuis in Antwerpen

Het Thuishuis is het eerste concrete project van Ouderenzorg Antwerpen, met ACW, woon- en zorgcentra van Zorgnet Vlaanderen, OKRA, CM, Familiehulp, Thuiszorgcentrum Antwerpen, Landelijke Thuiszorg, Thuiszorg Vleminckveld, Gezinszorg Villers en het Wit-Gele Kruis in samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappij de Ideale Woning.

Lees meer...

Knappe vrouwen krijgen meestal dochters

De hoofdredactrice heeft twee dochters, maar dit ter zijde...

Lees meer...

18:47 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-10

Miljonairs tekenen een petitie


WASHINGTON Ze zijn rijk, zeer rijk, en willen meer belastingen betalen. Dit staat in de petitie die 45 miljonairs in Amerika hebben ondertekend. Zij willen bijdragen in de bodemloze kloof die hen scheidt van hun landgenoten.

Namens de "fiscale gezondheid van onze natie en het welzijn van onze burgers", vragen ze de afschaffing van belastingvoordelen sinds 2001 voor belastingbetalers met een jaarlijkse inkomens van meer dan een miljoen dollar.

De timing was niet toevallig gekozen: deze belastingvoordelen, goedgekeurd door George W. Bush, vervalt aan het eind van het jaar. En de Democraten, die vorige maand verzwakt zijn in de senaat, willen tegen de zin van de Republikeinen dit belastingsvoordeel nu invoeren voor gezinnen die minder dan $ 250.000 per jaar verdienen.

Onder de ondertekenaars vinden  we Ben Cohen, oprichter van het ijs Ben & Jerry's, hedge fund manager Michael Steinhardt en een Californische advocaat Guy Saperstein. De laatste vertelde AFP dat hij werd overmand door een gevoel van "frustratie", toen president Barack Obama onlangs de mogelijkheid van een tijdelijke uitbreiding van de vrijstelling voor de rijken opwierp in ruil voor het behoud van hulp aan anderen .

"Ik denk dat ons land verkeerd zit", zegt Saperstein. "Wanneer de tijden moeilijk zijn, is het aan de rijkste om de broeksriem aan te snorren. En dit is niet eens een grote opoffering. Onze tarieven zijn de laagste van de geïndustrialiseerde landen", zegt hij.

Saperstein zegt dat 1.500 mensen hun steun geven aan de petitie.

Philippe Villers, een zakenman van Franse oorsprong, oprichter en manager van Computervision Grain Pro, is een van hen.  De reden is simpel:"Ik denk niet dat de verlenging van ons belastingsvoordeel (voor de rijksten) het middel is om de economie te versterken."

Een ander initiatief van Wealth for Common Good (rijkdom voor het gemeenschappelijk goed), een vereniging waarin rijke huishoudens en ondernemers zitten met een comfortabel inkomen, hebben een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen aan Washington om hun belastingsvoordeel terug te schroeven voor medeburgers met een inkomen van meer dan $ 250.000 per jaar. "Ik heb een hoop geld gewonnen in de afgelopen jaren. Het is duidelijk dat andere die minder geluk hebben gehad dan ik, hiervan mogen meegenieten," zegt Jeffrey Hayes, president van adviesbureau Stratalys.

Ook miljardair Warren Buffett zegt:
"Ik denk dat mensen die aan de top van de piramide staan - mensen zoals ik - meer belastingen moeten betalen. Wij zijn beter dan ooit," verzekerde hij onlangs tijdens een interview met ABC News.

Mike Lapham van de vereniging "Voor een eerlijker economie" is er in geslaagd om 700 Amerikanen met een hoog inkomen te verenigen voor het idee van een eerlijkere verdeling van de heffingsbevoegdheid.Hij is blij dat er een nieuwe stem opstaat om meer belastingen te betalen. "Iedereen roept dat de regering meer moet doen voor de mensen in New Orleans (Katrina) en meer geld moeten vrijmaken voor de zwarte smurrie in de golf van mexico, maar als ze aan de belastingen komen, werd er steeds harder geroepen, dit is nu voorbij, omdat het echt over heel veel mensen gaat die niet meer rond komen en niet meer kunnen leven zoals het zou moeten in een geindustrialiseerd land."

 

13:55 Gepost door De Redactie in actualiteit, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-10

Koken met de pc

In een vorige T-zine wezen we je de weg naar Ingrediënten.nl, een Nederlandse site vol ideeën om te koken met de dingen die je in huis hebt. Intussen is er ook een Vlaamse variant die we je, met de feestdagen voor de deur, niet willen onthouden: Junnekes Recepten.

UFO's gesignaleerd

upsidedown-tree.jpgDat de kerstboom niet meer van deze tijd is, is nog niet zeker. De kadootjes die er onder liggen zijn wel met hun tijd mee geëvolueerd. Van robotjes van Davastator en plastiek mannetjes van Playmobil, gaat het nu over UFO's en vliegende camera- en videospelletjes. Je kan het zo gek niet verzinnen, of je kinderen vinden het reeds 'oud' nieuws. Ik zou niet graag in het speelgoedvak willen zitten. Dat onze kinderen flexibel zijn en de moderne dingen niet alleen volgen, ook nog voor zijn, beginnen we stilaan te accepteren, maar onze geldbeugel kan wel niet altijd het ritme volgen.

Lees meer...

16:38 Gepost door De Redactie in IT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

55 plussers werken graag

Een lage opleiding vormt niet het grootste obstakel om een job te vinden. Een hoge leeftijd van de werkzoekenden is wel van doorslaggevend belang.

De cijfers zijn overduidelijk. Vorig jaar werd amper 7 procent van de solliciterende 55-plussers aangeworven. Werkzoekenden met een lage opleiding scoren relatief gezien beter: 33 procent van de sollicitanten die alleen hun basisschool afgerond hadden, kregen een baan aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse uitkeringsinstantie UWV.

Werkgevers vullen een vacature opvallend vaak in met iemand die al een job heeft. Van alle aangeworven werknemers in Nederland was vorig jaar amper een kwart in de periode daarvoor werkloos. Meer dan de helft was jobhopper, 8 procent was schoolverlater en slechts 2 procent 55-plusser.

Bedrijven kiezen liever voor goed opgeleid en jong personeel. 55-plussers en ongeschoolden zijn het minst populair bij werkgevers, en net deze twee groepen zijn in grote getale aanwezig op de werklozenmarkt.

aniël is een bouwvakker en 54 jaar oud. Hoewel hij graag nog enkele jaren zou willen werken, geraakt hij nergens aan de bak.

De vraag van Daniel Van Daele: "Ik ben 54 en sinds oktober vorig jaar voor het eerst in mijn leven werkloos. Afgedankt omdat ik door mijn leeftijd zogezegd te veel risico liep om ziek te worden. Heel wat werkgevers zijn ronduit verbaasd als ze merken dat ik op mijn vierenvijftigste nog solliciteer. Weinig bedrijven zeggen het vlakaf, maar meestal vinden ze me gewoonweg te oud. Het kan toch niet dat ik met al mijn knowhow, werk- en levenservaring al afgeschreven ben?"

"Het grote probleem is dat de bedrijven die jullie jarenlang op vervroegd pensioen lieten gaan jullie nu niet meer als actieve werknemers kennen. Nog geen jaar geleden, toen de arbeidsmarkt met tekorten kampte, was het nochtans de bedoeling om vijftigplussers massaal in te schakelen", zegt VDAB-baas Fons Leroy.

De crisis besliste daar anders over. En dus namen de regering en sociale partners zich eind vorig jaar voor om de sluitende aanpak ook op oudere werkzoekenden toe te passen. "Vanaf deze maand worden eerst en vooral de jonge werkzoekende vijftigers verplicht opgeroepen en begeleid naar ander werk. Als een job hen past, moeten ze die ook aanvaarden", zegt Leroy.

De sluitende aanpak voor vijftigplussers is in feite een veralgemening van Actief 50+, een bestaand VDAB-project. "Daar heb ik positieve ervaringen mee", getuigt Daniël, die wel opmerkt dat niet alle vijftigers het project even serieus nemen. "Sommigen van mijn generatie hebben al meer dan veertig jaar gewerkt. Zeker vanuit de zware beroepen hoor ik wel eens de vraag: waarom laten ze ons niet met gerust?"

Leroy is zich daarvan bewust. "Maar we kunnen toch moeilijk aanvaarden dat jullie nog tien tot vijftien jaar 'van de dop' leven? Dus willen we jullie opleiden voor andere, meer passende jobs. Wat voor werk heb je eigenlijk gedaan?"

"Het grootste deel van mijn leven heb ik de bouw gestaan", vertelt Daniël. "Restauratie van oude gebouwen. Dat ging goed. Tot het werk me een paar jaar geleden te zwaar werd." En dus ruilde hij een goede werkgever voor één waar hij minder geluk had. Nu zoekt Daniël in de eerste plaats een job die hij aankan. "Ik heb een rijbewijs C en zie een job als koerier of chauffeur wel zitten." "Heb je al aan heftruckchauffeur gedacht? Daar is een enorme vraag naar", merkt Leroy op.

Of aan ambulancier? Bij Falck Ambuce maken - voor sommige types van ziekentransport - vijftigplussers de helft van de dienst uit. "Voor het vervoer van rolstoelpatiënten is dat inderdaad zo", vertelt personeelsdirecteur Dirk Christiaen. "Bij het liggend transport, wat iets meer fysiek vergt, is nog vier op tien vijftigplusser. En van de bestuurders van onze reguliere ziekenwagens is nog één op de vijf ouder dan vijftig."

Als Daniël vraagt vanwaar die voorliefde voor oudere werknemers vandaan komt, blijkt de intrede van één vijftigplusser voor een mentale aardverschuiving bij Falck gezorgd te hebben. "Dat was een openbaring", geeft Christiaen toe. "Die man was verbaal en sociaal honderd keer sterker dan zijn jongere collega's. Een kwaliteit die onze klanten - vaak ouderen - heel hard bleken te appreciëren. Bovendien had hij ook niet de rijstijl van de doorsnee twintiger. Die man had levenservaring, nam de dingen rustiger op en kon zich veel beter inleven in de situatie van onze klanten."

"En zou u mij, net als vele andere werkgevers, ook vragen hoe lang ik nog van plan ben te werken als ik hier zou solliciteren?', werpt Daniël op. "De meeste werkgevers zijn er immers van overtuigd dat ik binnen de vijf jaar op pensioen ga."

"Dat is dan heel kortzichtig", meent de personeelsdirecteur van Falck. "Hr-managers die de cijfers terzake kennen, weten dat één op twee jongeren tussen twintig en vijfentwintig niet langer dan drie jaar bij hun werkgever blijft. Wie is er dan het trouwst? Dan steek ik mijn Latijn liever in een oudere werknemer die het bedrijf loyaal is tot de laatste dag voor zijn pensioen."

 

De werkgelegenheidsgraad van 50-64-jarigen zit sinds het eerste kwartaal van 2010 boven de 50 procent. Er zijn dus meer 50-plussers aan de slag dan niet aan de slag. En dat is voor het eerst.

15:04 Gepost door De Redactie in actualiteit, samenleving, werken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende