01-12-10

Wikileak ook in Belgie

De documenten van Wikileak worden steeds grappiger. Nu zetten ze al de politiekers van de wereld in hun hemdje, zelfs eentje in hun blootje, als je de bijnaam van Sarkozy letterlijk neemt. Die werd nl door de Amerikaanse administratie 'de keizer zonder kleren' genoemd. Dat Obama niet goed weet waar kruipen is aan te nemen. Wikileak trekt voor een ogenblik de maskers af van de politieke wereld. Ze staan nu op gelijke voet tegenover elkaar. De diplomatie is totaal verdwenen en dat kan alleen maar positieve gevolgen hebben. Als je eens eerlijk tegen elkaar gezegd hebt wat je elkaar denkt, kan je van nul terug beginnen en dit met een schone lei. Het is nu wel aan de niet-amerikaanse politiekers om ook vanachter hun diplomatieke scherm te kruipen en eens hard te schreeuwen wat ze van de amerikaanse administratie vinden.

Als we het lijstje afgaan, zitten er eigenlijk geen verrassingen bij. Die dingen wisten we al, alleen liggen ze nu op de tafel. Zoals bijvoorbeeld de documenten over de Argentijnse president en haar overleden echtgenoot, dat ze paranoid zijn en zuur, geen wereldbrekend nieuws. Dat ze geen kaas hebben gegeten van internationale diplomatie is eigenlijk de pot verwijten dat de ketel zwart ziet, of zoiets dergelijks. Dat ze twijfelen aan de mentale gezondheid van de presidente van Argentinie, daar staan ze ook niet alleen mee. Er zijn er hier nog die daar aan twijfelen.

De reactie van Hillary is wel een beetje zwak. Ze biedt haar excuses aan, wat mooi is, maar verder neemt ze geen verantwoordelijkheid, erger nog, ze gaat dadelijk zoeken naar de 'verantwoordelijken' van de lek, terwijl ze volgens de bescheiden mening van de redactie beter naar de verantwoordelijkheid bij zichzelf op zoek gaat. Wikileak is moeilijk in een vakje te stoppen. Men zou kunnen zeggen dat hij de wereld wil laten zien zoals hij is en dat we er maar mee moeten leren leven. Mooie praatjes is wel leuk, maar daar haal je niets mee. We schreeuwen vaak om de waarheid maar als we die dan horen dan is het ook weer niet goed.

Cristina (presidente van Argentinie) zou ook jaloers zijn op Lula, de Braziliaanse president. Dat is ook een man om jaloers op te zijn, hij is zo slim, menselijk en efficient dat het normaal is dat je hem benijdt voor al de talenten die hij heeft. Hij kreeg wel een intervieuw met Obama en zij niet. Dat is niet eerlijk, zeker niet, zoals we kunnen lezen in de documenten "hij met de president van Iran is gaan praten en openlijk tegen de Verenigde Staten heeft gestemd in de organisatie tegen atoomwapens, terwijl ik (cristina) tegen Iran ben en ik wel positief gestemd heb tegen atoomwapens, dat is dus niet eerlijk" aldus een schrijven van haar aan de diplomatie van de Verenigde Staten. Mooie lectuur, geef nu zelf toe. Ik ben blij dat Wikileak dit met ons wil delen.

De machtstandem van het echtpaar president in Argentinie vroeg uiteraard veel vragen op. De meeste die de wikileaks openbaar maken, lijken me vragen die normaal zijn in de diplomatie. Zij zijn er toch om een analyse te maken van de politiek in een land, of dienen zij voor iets anders? De vragen die Clinton stelde over Cristina en Nestor Kirchner zijn vragen die verband hielden met de gedeelde macht. Normaal is het niet dat een presidente samen met haar echtgenoot de macht deelt, toch niet in een democratie. "Hoe delen zij hun dagen in? Wie neemt zij op in haar vergaderingen en wie hij? Hoe spreken ze onderling met elkaar? Nemen ze slaappilletjes? Wat doen ze om de stress te bestrijden?..." en dergelijke vragen, zijn politiek gezien wel van enig nut.

Verder wordt de overleden expresident nog een inept genoemd, een perverse leider die geen kaas heeft gegeten van economie. Dit komt wel zwaar aan, nu hij juist overleden is.  Zijn weduwe hult zich nog in stilte, maar dat zal niet lang duren, wordt hier verwacht.
Verder komen nog andere figuren in de media met hun hemd uit hun broek.

Hugo Chávez (president Venezuela): Een VS-diplomaat citeert een adviseur van Sarkozy: 'Levitte constateert dat de Venezolaanse president 'gek' is en dat zelfs Brazilië hem niet meer verdraagt. Spijtig genoeg heeft Chávez een van de rijkste landen van Latijns-Amerika in handen en maakt hij er een Zimbabwe van.'

nvdr:Ook dat kan moeilijk tegengesproken worden.

Angela Merkel (Duits Bondskanselier): Ze durft geen risico's nemen en ze is zelden creatief'.

nvdr:Ook niet direct negatief, zeker niet in de economische crisistijd, als ze dan ook nog eens risico's zouden nemen en hun creatief de vrije loop zouden laten, zouden we nog verder van huis zijn.

Nicolas Sarkozy (Frans president): Lichtgeraakt en autoritair.

nvdr: En ze voegen er nog aan toe dat zijn bijnaam 'de keizer zonder kleren' is. Ook mooi, zeker in het licht van zijn eigen commentaar op zijn ministers die teveel geld uitgeven voor fancy kleding.

Vladimir Poetin (Russische premier): Een autoritaire macho, een 'alpha dog'. Heeft de echte macht nog altijd in handen. President Dimitri Medvedev is slechts Robin en Poetin blijft Batman.

nvdr: ik het altijd een zwak gehad voor Batman, zou hij echt een Batmobile hebben?

Over ons land wordt niet veel gewikileaked, dat is wel spijtig, er zijn genoeg figuren die mooi in dit lijstje zouden staan. Misschien komt het omdat meneer Wikileak zich lang heeft schuilgehouden in ons landje. Het siert hem dat hij niet aan 'nest' bevuiling doet.

Toch zitten er documenten bij waarop Belgie wel op de kaart wordt gezet. Namelijk een dialoog over de atoomwapens in Kleine Brogel, die er niet zouden liggen. Onze flambayante minister van defensie versprak zich er al eens over, en nu staat het zwart op wit in Wikileaks doc's. Er staat wel niet in dat ze er liggen, er staat in dat ze 'beter worden weggehaald'. En zelfs Belgen weten dat 1+1 vaak 2 is, tenzij het over gewesten gaat.

Ook in de documenten over het overnemen van gevangenen van Guantanamo Bay wordt ons landje vermeld. Slovenie werd min of meer verplicht om een gevangene over te nemen als ze een bezoek wilden krijgen van Obama. Het eiland Kiribati kreeg een grote financiele steun om een paar Chinese moslims over te nemen. Ook Belgie zou goedkope steun krijgen voor hun Europees voorzitterschap, moesten ze een paar gevangenen een Belgisch stekje geven. Mooi hoe alles in elkaar past en dit met een paar verhelderende documentjes. 

Dat de Belgische pers schrijft dat we er niet in voorkomen, is dus niet helemaal waar. Tussen de lijntjes vinden we ons landje wel terug. Goed nieuws, ik dacht al even dat we gewoon over het hoofd gezien waren.

07:55 Gepost door De Redactie in belgische politiek, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.