30-11-10

Stenge winter strenger voor enkelen

Met het koude winterweer is de asielcrisis opnieuw brandend actueel. Duizenden asielszoekers voor wie geen plaats is in de opvangcentra van Fedasil dreigen de koude nachten op straat te moeten doorbrengen. Deze week nog moesten tientallen kandidaat-vluchtelingen die onderdak zochten in het Brusselse Noordstation elders een slaapplaats zoeken. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard wil alvast snel 400 extra opvangplaatsen creëren. Philippe Courard (PS) heeft een akkoord met de Regie der Gebouwen om een leegstaand gebouw in de Brusselse Fritz Toussaintstraat (Elsene) voor opvang in te richten. Op die manier komen er snel 400 opvangplaatsen voor asielzoekers bij en dat tot mei 2011. Courard heeft een akkoord met de dienst voor daklozen Samusocial om die opvang te helpen organiseren.

Gebrek aan coördinatie
De regering besliste onlangs om zowat 2.400 plaatsen in te richten in legerkazernes om de asielzoekers onder te brengen die nu in hotels verblijven. Maar die plaatsen zullen pas in de loop van december in gebruik zijn. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) sprak gisterenavond van een "gebrek aan coördinatie". Courard kan die kritiek niet echt smaken. In de Senaat wees hij erop dat het Rode Kruis tijd nodig heeft om de kazernes in te richten en het nodige personeel aan te werven.

In Vlaanderen gaat het om 1.062 plaatsen in de voormalige militaire basissen van Helchteren (Houthalen-Helchteren) en Weelde (Ravels). Normaal is het tijdelijke opvangcentrum in Helchteren vanaf 7 december operationeel. De site moet plaats bieden aan 550 asielzoekers. Weelde moet op 15 december van start gaan en heeft een capaciteit van 512.

In Wallonië voorziet het Croix-Rouge de Belgique door de samenwerking met Defensie 1.350 tijdelijke opvangplaatsen die midden december operationeel moeten zijn: 550 in Bastenaken (Bastogne), 550 in Bierset en 250 in Gembloers (Gembloux).

lees meer

De commentaren zijn gesloten.