29-11-10

Miljonairs tekenen een petitie


WASHINGTON Ze zijn rijk, zeer rijk, en willen meer belastingen betalen. Dit staat in de petitie die 45 miljonairs in Amerika hebben ondertekend. Zij willen bijdragen in de bodemloze kloof die hen scheidt van hun landgenoten.

Namens de "fiscale gezondheid van onze natie en het welzijn van onze burgers", vragen ze de afschaffing van belastingvoordelen sinds 2001 voor belastingbetalers met een jaarlijkse inkomens van meer dan een miljoen dollar.

De timing was niet toevallig gekozen: deze belastingvoordelen, goedgekeurd door George W. Bush, vervalt aan het eind van het jaar. En de Democraten, die vorige maand verzwakt zijn in de senaat, willen tegen de zin van de Republikeinen dit belastingsvoordeel nu invoeren voor gezinnen die minder dan $ 250.000 per jaar verdienen.

Onder de ondertekenaars vinden  we Ben Cohen, oprichter van het ijs Ben & Jerry's, hedge fund manager Michael Steinhardt en een Californische advocaat Guy Saperstein. De laatste vertelde AFP dat hij werd overmand door een gevoel van "frustratie", toen president Barack Obama onlangs de mogelijkheid van een tijdelijke uitbreiding van de vrijstelling voor de rijken opwierp in ruil voor het behoud van hulp aan anderen .

"Ik denk dat ons land verkeerd zit", zegt Saperstein. "Wanneer de tijden moeilijk zijn, is het aan de rijkste om de broeksriem aan te snorren. En dit is niet eens een grote opoffering. Onze tarieven zijn de laagste van de geïndustrialiseerde landen", zegt hij.

Saperstein zegt dat 1.500 mensen hun steun geven aan de petitie.

Philippe Villers, een zakenman van Franse oorsprong, oprichter en manager van Computervision Grain Pro, is een van hen.  De reden is simpel:"Ik denk niet dat de verlenging van ons belastingsvoordeel (voor de rijksten) het middel is om de economie te versterken."

Een ander initiatief van Wealth for Common Good (rijkdom voor het gemeenschappelijk goed), een vereniging waarin rijke huishoudens en ondernemers zitten met een comfortabel inkomen, hebben een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen aan Washington om hun belastingsvoordeel terug te schroeven voor medeburgers met een inkomen van meer dan $ 250.000 per jaar. "Ik heb een hoop geld gewonnen in de afgelopen jaren. Het is duidelijk dat andere die minder geluk hebben gehad dan ik, hiervan mogen meegenieten," zegt Jeffrey Hayes, president van adviesbureau Stratalys.

Ook miljardair Warren Buffett zegt:
"Ik denk dat mensen die aan de top van de piramide staan - mensen zoals ik - meer belastingen moeten betalen. Wij zijn beter dan ooit," verzekerde hij onlangs tijdens een interview met ABC News.

Mike Lapham van de vereniging "Voor een eerlijker economie" is er in geslaagd om 700 Amerikanen met een hoog inkomen te verenigen voor het idee van een eerlijkere verdeling van de heffingsbevoegdheid.Hij is blij dat er een nieuwe stem opstaat om meer belastingen te betalen. "Iedereen roept dat de regering meer moet doen voor de mensen in New Orleans (Katrina) en meer geld moeten vrijmaken voor de zwarte smurrie in de golf van mexico, maar als ze aan de belastingen komen, werd er steeds harder geroepen, dit is nu voorbij, omdat het echt over heel veel mensen gaat die niet meer rond komen en niet meer kunnen leven zoals het zou moeten in een geindustrialiseerd land."

 

13:55 Gepost door De Redactie in actualiteit, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.