26-11-10

Wikileaks laat weer van zich horen

The whistle-blowing website said by Twitter that American diplomats briefed government officials of its six allies in advance of the release expected in the next few days.

 

Wikileaks kwam al enkele malen in de pers. De echte revelaties die hij gedaan heeft met zijn documenten over de oorlog in Irak krijgen niet echt veel aandacht. Iedereen is er een beetje schuw van. Wel de aantijgingen dat hij twee dames zou verkracht hebben en dat de toegang tot Denemarken hem ontzegd is. Maar de man roert wel wat in het internationale kruitvat. Deze week vertelde hij aan Reuters dat hij meer documenten zou openbaar maken. Het ministerie van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten verwittigt andere buitenlandse diensten over de toedracht van deze nieuwe documenten. Het zou gaan over beschuldigingen van corruptie van Russische, Afgaanse en Aziatische politici. Ook de banden met verschillende landen onderling zouden aan het licht komen. Het ministerie van buitenlandse zaken van de USA verwittigd de Turkse regering dat er documenten zouden tussen zitten die een band met dit land bewijst met Al-Qaeda in Irak. Ook de link met de PKK, een Koerdische rebelenorganisatie in Turkey, en de Verenigde Staten zou bewezen worden. Dit meldt de Washington Post. De documenten zouden verschillende regeringen in een duister daglicht stellen.

De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv waarschuwt dat het over documenten zou gaan die de Amerikaans-israelische relatie zou verduidelijken, dit staat te lezen in de krant Haaretz die een senior Israelische regeringsman zouden citeren.

Wikileaks zei op zijn Twitter begin deze week, dat de nieuwe documenten 7 keer langer zouden zijn dan de reeds publiek gemaakte documenten eerder over Irak en het Pentagon. In deze documenten zou blijken dat de Verenigde Staten in de oorlog met Irak en Afganistan de nationale veiligheid en die van burgers in gevaar zou gebracht hebben. De Amerikaanse administratie zou woensdag verschillende regeringen op de hoogte gebracht hebben over de nieuwe documenten en hun vermoedelijke inhoud.

Dit is uiteraard geen goed nieuws voor deze regeringen, maar het publiek maken van het touwtrekkerij achter activiteiten die aan het publiek soms anders verkocht worden, is wel degelijk goed nieuws voor de publieke opinie. Dat er vaak een dubbele agenda schuilt achter het doen en laten van regeringen is niets nieuws, de inkijk in die agenda wel.

Wordt zeker vervolgd.

 

 

 

17:12 Gepost door De Redactie in actualiteit, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.