27-11-10

Burgers herschrijven de grondwet

De bevolking van IJsland gaat zaterdag naar de stembus voor een bijzonder referendum: de IJslanders mogen gewone burgers gaan kiezen die met elkaar een nieuwe grondwet gaan schrijven. Honderden mensen hebben zich opgegeven en willen deel gaan uitmaken van Constitutionele Vergadering, die rond de dertig leden zal tellen.


bron De standaard.

Dit zou nog eens een oplossing zijn voor België, misschien doen we het wel beter dan de politici. Het is daarom waarschijnlijk dat ze het in ons landje niet voorstellen. Er is in onze krant reeds geschreven over de 'wise men' club. Wat niet wil zeggen dat er geen vrouwen in zouden mogen zetelen. 'Man' in het Engels kan ook vertaald worden als 'mens'. Net zoals in het woordje Mankind, ze ook niet alleen de mannelijke bevolking op deze planeet willen vernoemen. Dit ter zijde.

De Ijslanders mogen gewone burgers aanstellen om de nieuwe grondwet te schrijven. Deze groep zou dan een constitutionele vergadering vormen en zal 30 leden tellen. 

"Het is de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat de grondwet van een land op deze manier wordt herzien, door een direct democratisch proces", aldus Berghildur Erla Bergthorsdottir, woordvoerder van de commissie die de vorming van de Constitutionele Vergadering begeleidt.

België heeft reeds een grondwet, maar deze is aan verandering toe. De politici geraken er niet wijs uit en krijgen geen regering die een constitutionele macht zou kunnen hebben. Maar misschien doen wij wel beter. Het zou een pracht koning zijn, die deze formule zou uittekenen. Excuses om dit niet te doen, zijn overbodig. Men kan moeilijk zeggen dat de Belgische onderdaan te dom is om dit rond te krijgen. In Ijsland is het probleem ook niet alleen economisch, dat klinkt ons bekend in de oren. De crisis zou een gevolg zijn van het falen van de regering en allerlei regulerende instellingen, ook dat lijkt ons een bekende wereld.

Volgens veel mensen had de economische malaise kunnen worden voorkomen als er een strenger raamwerk voor een grondwet was geweest. IJslanders begonnen te twijfelen aan het fundament van de samenleving en de woede over de falende regering nam toe. Het werd steeds duidelijker dat er sprake was van een enorme corruptie binnen de regering van het Scandinavische land.

Uiteindelijk werd in een tweeduizend pagina’s tellend rapport, dat na een parlementair onderzoek werd opgesteld, duidelijk dat het land toe was aan een grondige herziening van de grondwet. Hiermee zou het vertrouwen van de bevolking in de regering moeten worden hersteld.

"Het is erg belangrijk voor gewone burgers (...) om deel te nemen aan de grondwetsherziening", zei premier Johanna Sigurdardottir. "We hopen dat deze nieuwe grondwet een sociaal convenant is, dat leidt tot wederopbouw en verzoening. Om dat te laten plaatsvinden moet het hele land erbij betrokken worden."

De Constitutionele Vergadering zal bestaan uit 25 tot 31 personen. Het definitieve aantal hangt af van de verhouding tussen geslacht en gelijkheid. Iedereen kon zich opgeven om deel te nemen aan de vergadering, behalve de president, parlementariërs en de commissie die de vorming van de Constitutionele Vergadering begeleidt.

De Constitutionele Vergadering gaat volgend jaar een nieuw voorstel voor de grondwet schrijven. Daarvoor wordt materiaal gebruikt dat bij een eerder project werd verzameld. Eerder dit jaar konden duizend willekeurig gekozen IJslanders tussen de 18 en 89 jaar hun visie geven op de grondwet en wat er in zou moeten staan.

Niet iedereen is er van overtuigd dat de grondwet moet worden gewijzigd. Sommigen zien het proces als een frivole en populistische exercitie en hebben kritiek op de hoge kosten die aan het proces verbonden zijn.

Thorstein Arnalds, een technicus, heeft zich kandidaat gesteld en wil dat de grondwet ongewijzigd blijft. "De grondwet had niets te maken met het instorten van het bancaire stelsel en staat ook niet in de weg bij het herbouwen ervan", zo zei hij.

Anderen zijn echter wel enthousiast. Berglind Steinsdottir, student en proeflezer van de grondwet, zei ’uitermate optimistisch en opgewonden’ te zijn over het uiteindelijke resultaat..

Destandaard.be

14:24 Gepost door De Redactie in belgische politiek, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.