25-11-10

Politiek?

Nee! Sociaal engagement? Ja!

Zijn Vlaamse jongeren goede burgers?

Nauwelijks vier op de tien veertienjarigen begrijpen politieke thema's. Slechts een op de vijf denkt later als volwassene te kunnen deelnemen aan de politiek. Anderzijds vinden bijna acht op de tien Vlaamse leerlingen dat goede burgers deelnemen aan activiteiten die het milieu beschermen, de mensenrechten bevorderen of mensen in de lokale gemeenschap helpen. In de politiek gaan? Nee! Je sociaal engageren? Ja!

"Ik wist niet dat die wereld bestond"

"Lydia krijgt bijna nooit bezoek", zeggen Fien Ackerman en Lien Van Laer (17). "Het is leuk dat ze blij is omdat we langskomen." Samen gaan ze tweewekelijks op seniorenbezoek. Dat doen ze in het kader van 'SaVa?', een vrijwilligersproject dat het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg aanbiedt als seminarie in de vrije ruimte aan haar leerlingen van de derde graad. "Door dat project beseffen leerlingen dat ze deel uitmaken van de maatschappij. Het opent hun de ogen", zegt Peter Parmentier, leraar godsdienst en trekker van het project.

"Enkele jaren geleden werd er een bejaarde beroofd in de buurt. Tegelijkertijd waren er grote onlusten in Parijs. De meeste van onze leerlingen komen uit een 'goede' buurt, de school ligt net op de grens met een 'achtergestelde' buurt. De leerlingen vroegen zich af: kan dat hier ook?" vertelt Peter Parmentier. Daarom ondernam de school actie. De leerlingen verkenden de buurt en inventariseerden de problemen.

lees meer in klasse

De commentaren zijn gesloten.