25-11-10

Incaschat in Yale

Een delegatie van de Yale Universiteit, USA, begon deze week de onderhandelingen met Peru om na 100 jaar de historische kunstvoorwerpen terug te brengen naar Machu Pichu, Peru. Deze voorwerpen zijn gekend onder de naam Hiram Bingham-collectie. Een paar weken geleden begon de Peruaanse President de protocol om deze kunstvoorwerpen terug te brengen en vroeg hulp aan Obama om hem in dit eindproces te steunen. "Ik weet dat Obama heel goed op de hoogte is van ons probleem met de kunstvoorwerpen en ik weet ook dat hij in contact is met de Yale universiteit om hierover te onderhandelen," zegt Garcia in de krant El Comercio. In de volgende dagen zal de Peruaanse regering de delegatie van Yale ontvangen. 

 

De historici van Peru onderhandelen al 4 jaar met hun tegenpolen in de Verenigde Staten. Het gaat over 400 voorwerpen, waarvan 350 museumitems zijn. Bingham heeft deze voorwerpen van Machu Picchu naar de Verenigde Staten gehaald tijdens 3 expedities die hij uitvoerde in 1911-1912 en 1914. Hij nam ze mee naar Yale voor verder onderzoek, dit met een leningscontract met de Peruaanse staat. In 1921 werden de meeste voorwerpen terug naar Peru gebracht, maar niet de hele collectie. Deze bevat potjes aardwerk, gouden voorwerpen en gebruiksvoorwerpen. De collectie werd in 2003 in de Verenigde Staten getoond in tal van musea met als titel: Het hoogtepunt van de Inca cultuur. Het gerechtshof in Connecticut heeft nu beslist dat de voorwerpen terug moeten naar Peru.

In Peru is een tot nu toe ongekende stam ontdekt. Medewerkers van een natuurreservaat in het Amazonewoud waren op zoek naar illegale houthakkers toen ze tot hun verbazing op de de stam stuitten. Ze zagen leden van de stam in een rivier naar voedsel zoeken.

De stam heeft nog nooit contact gehad met de buitenwereld. De mensen spreken een onbekende taal en volgens getuigen geven ze elkaar zelfs geen naam. De stam werd vorig jaar al ontdekt, maar de overheid van Peru hield de ontdekking geheim zodat de stam in alle rust kon worden bestudeerd. (gb)

14:38 Gepost door De Redactie in cultuur, samenleving | Permalink | Commentaren (0) | Tags: incaschat, peru, machu picchu, kunstvoorwerpen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.