24-11-10

Vrede en bruggebouwer

Demetrios Archondonis is in 1940 geboren op het eiland Imbros, vandaag Gökçeada in Turkije. Hij werd de 270ste verkozen leider van de 2000-jaar oude kerk gesticht door St. Andrew en daardoor is hij de aartsbisschop van Constantinopel, de Nieuwe Rome en Oecumenisch Patriarch, Zijn Alle Heiligheid Bartholomeus I heeft als Orthodoxe geestelijke leider 300 miljoen gelovigen. Nu Turkije in het voetlicht komt voor zijn poging om de Europese Unie te vervoegen is Bartholomeus I de aangewezen persoon om een uniek perspectief te geven van zijn land. Hij is ook een symbool voor religieuze tolerantie en interreligieuze dialoog. De Oecumenische Patriarch werkt aan een verzoening tussen christelijke kerken en zijn internationale reputatie heeft hij verworven door zijn inzet voor het milieu. Hij werkt al een tijd aan een verzoening tussen de katholieken en de islam via de orthodoxe gemeenschappen, zoals in het voormalige Joegoslavie. Hij is een vorostander van de vrede en bouwt wereldwijd aan het oplossen van conflicten in regio's. Hij is voorzitter van de herinstallatie van de Kerk in Albanië en de autonome kerk in Estland. Hiervoor is hij een bron van spirituele en morele steun aan de traditionele orthodoxe landen die een grootschalige religieuze vervolging gekend hebben achter het Ijzeren Gordijn. Bartholomew_Phanar.jpg


De huidige Oecumenische Patriarch is de geestelijke leider van de orthodox-christelijke wereld en een internationaal figuur van mondiale betekenis. Elke dag krijgt hij meer en meer aanzien. Hij was ook de mede-indiener van de vrede en tolerantie conferentie in Istanbul in 1994. Deze conferentie bracht Joden, Islam en Kristenen samen. Het meest bekend is zijn inspanningen in het milieubewustzijn, die leverde hem de titel van "Groene Patriarch" op. Zijn inspanningen voor het miliue, vooral naar het bewustzijn toe, en de inspanningen om de religieuze vrijheid en mensenrechten te bevorderen, plaatste hem op de voorgrond als een apostel van liefde, vrede en verzoening, waardoor hij van het Amerikaanse Congres in 1997 de Congressional Gold Medal opleverde. 

Na het voltooien van zijn studie aan de Theologische School van Chalki (1961), gradueerde hij aan de Pauselijke Oriental Institute van de Gregoriaanse Universiteit in Rome, het Oecumenisch Instituut in Bossey, en de Universiteit van München. Gewijd als Diaconaat in 1961 en tot het priesterschap in 1969, Oecumenische Patriarch Bartholomeus diende als persoonlijk secretaris van zijn voorganger.

>Bij zijn verkiezing tot Oecumenische Patriarch, in juli 1972, benoemde Patriarch Dimitrios de jonge Archimandriet Bartholomeos tot directeur van zijn «Persoonlijk Patriarchaal Bureau».  Het jaar daarop (kerstmis 1973) verhief Patriarch Dimitrios Archimandriet Bartholomeos tot Metropoliet van de oude zetel van Philadelphia in Klein-Azië, terwijl hij de functie van directeur van het Persoonlijk Bureau van de Patriarch zou blijven waarnemen tot zijn promotie tot Metropoliet van Chalcedon (januari 1990).

President_Barack_Obama_meets_with_Greek_Orthodox_Ecumenical_Patriarch_Bartholomew_I_crop.jpgIn maart 1974 werd hij verkozen tot lid van de Heilige Synode van de Oecumenische Troon en van tal van synodale commissies. Na het overlijden van Metropoliet Meliton van Chalcedon, werd Metropoliet Bartholomeos eenparig verkozen tot zijn opvolger.  Zijn intronisatie had plaats op 14 januari 1990. Op 22 oktober 1991 werd hij unaniem verkozen tot “Aartsbisschop van Konstantinopel, het Nieuwe Rome en Oecumenisch Patriarch”.  Zijn intronisatie had plaats op 2 november 1991, in aanwezigheid van diverse orthodoxe primaten en vertegenwoordigers van de christelijke zuster-Kerken.

Zijn ambtstermijn werd gekenmerkt door inter-orthodoxe samenwerking, christelijke en de interreligieuze dialoog, alsmede door formele uitstapjes naar andere orthodoxe landen die eerder zelden werden bezocht. Hij heeft officiële bezoeken uitgewisseld en accepteerde talrijke uitnodigingen van kerkelijke instanties en staten. 

Oecumenische Patriarch Bartholomeus I heeft tal van eredoctoraten, van de universiteiten van Athene en Thessaloniki (Griekenland), Georgetown en Yale (Verenigde Staten), Flinders en Manilla (Oceanië), Londen, Edinburgh en Leuven, alsook Moskou en Boekarest (Europa) . Hij spreekt Grieks, Turks, Italiaans, Duits, Frans, Engels en Latijn.

Een man die bruggen bouwt en een waardige inbreng kan geven aan het lidmaatschap van Turkije in de EU.

Patriarch Barholomew sprak in 2009 voor het Europese parlement: "Wij danken de Europese unie om ons een kans te geven om tot u te spreken en we bidden tot God en vragen zijn zegen over alle beslissingen die hier worden genomen. We zijn allemaal broeders en zusters met maar één hemelse vader op een prachtige planeet, waarvoor we allemaal verantwoordelijk zijn. Er is om deze planeet plaats voor iedereen, maar er is geen plaats voor oorlog en moord. 

19:26 Gepost door De Redactie in actualiteit, milieu | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.