24-11-10

Tallinn vertelt

p175484-Tallinn-Tallinn.jpgDe Europese culturele hoofdstad is een stad die door de Europese Unie wordt aangesteld voor een periode van 1 jaar om de cultuur van de regio in het voetlicht te brengen. Deze stad organiseert dan culturele evenementen met een diepe Europese dimensie. Het kan voor de stad een kans zijn om cultureel, sociaal en economisch te groeien. Het idee om dit culturele project Europees te organiseren begon in 1985 toen de ministers van cultuur van Europa beslisten dat er elk jaar een nieuwe stad zou worden aangesteld. Dit project was een idee van de Griekse minister van cultuur Melina Mercouri. Toen werd het project 'European cities of culture' gedoopt.

Reeds bij het begin was dit een groot succes. In 1999 werd het uitgebreid en kregen de steden de echte titel: Europese hoofdstad van Cultuur. Sinds 2005 werden er steeds twee culturele hoofdsteden benoemd. In dat jaar was dat Stavanger en Liverpool. De steden die een kans maken zijn steden die in de Europese Unie liggen.

Tallinn is de nieuwe culturele hoofdstad voor 2011. Voor Estonia is dit een grote kans om hun land en cultuur en zeker de stad Tallinn naar voor te brengen. Estonia zal de klemtoon leggen op de moderne kunst, muziek, literatuur en festivals. "De stad zal de cultuur bruisend tot leven brengen, elke dag zal er voor de bezoekers een aanbod zijn in het kader van cultuur." Dit zei de directeur van tourisme in een persconferentie. Tallinn is gekozen voor zijn kustverhalen. De stad zal de culturele spirit van Estonia in beeld brengen. Tallinn is een stad aan zee en dat vertaalt zich in zijn kunst. 2011 is tevens ook de 20ste verjaardag van hun onafhankelijkheid van Rusland.

Estland.jpg1.jpg"De status van het evenement en de aandacht die de stad zal geven aan kunst en cultuur zullen doorzinderen tot diep in europa. Het is onze bedoeling om onze ideeen uit te dragen naar de rest van Europa, een echte hoofdstad waardig." dit volgens de minister van cultuur van Estland. Zij zullen vooral de klemtoon leggen op de verhaalkunst, het vertellen van verhalen van hun geschiedenis, met reflecties in de kunst. De zeehangars zullen een trekpleister zijn, een catwalk voor kunstenaars. De stadcurators kregen cart blanche om dit project uit te werken. Er is een hele route uitgewerkt waar de toerist een groot aanbod krijgt van culturele evenmenten. De zeeverhalen zijn ingedeeld in drie delen: verhalen over de oude kuststad , verhalen van de zeeliederen en verhalen van dromen en verrassingen.

Deze verhalen en legendes zullen in verschillende vormen gegoten worden: toneel, tentoonstellingen, films, concerten en installaties. De meeste evenmenten zullen aan de kustlijn worden georganiseerd. Het deel 'verhalen over zeeliederen' zal vooral inspelen op de uitdraging van de cultuur, de culturele invloeden van ver over zee en zelfs de conflicten die een havenstad met zich meebrengt. Het zal gaan over democratie, burgerzin, gemeenschap, vrijheid en traditie. Zij zullen zich ook niet beperken tot enkel nationale kunstenaars. Ook internationale kunstenaars zullen worden uitgenodigd. Zij kozen vooral voor de verhalen omdat er in verhalen een schat aan geschiedenis vervat zit. Er zijn veel verhalen uit de Estlandse geschiedenis die een hechte band hebben met Europa. Zij willen deze verhalen delen met de bezoekers van deze mooie traditionele europese stad.

 

 

De commentaren zijn gesloten.