22-11-10

Condoomgebruik, doorbraak in de kerk

Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), een overlegorgaan binnen de kerk in Vlaanderen, is tevreden over het nieuwe standpunt dat de paus vertolkte rond het gebruik van condooms. Dat laat voorzitster Josian Caproens vandaag weten. Het IPB hoopt dat dit "de voorbode is van een nieuwe ontwikkeling".
 
"Belangrijke stap"
"Dit is een belangrijke stap naar een visie op een meer menselijke seksualiteit, waarbij de zorg voor de andere op de voorgrond komt en die de strijd tegen aids ondersteunt. Vorig jaar, tijdens een bezoek aan Afrika, wees de paus condoomgebruik nog af. De uitspraken nu duiden op een genuanceerder standpunt van het Vaticaan." In kerkelijke kringen is het standpunt niet nieuw, zegt het IPB, maar het wordt nu wel door het hoogste gezag overgenomen.

"In dialoog met gelovigen"
"Het is verheugend dat het Vaticaan standpunten kan nuanceren, rekening houdend met hedendaagse inzichten en ontwikkelingen. Op deze wijze treedt het kerkinstituut op een positieve wijze in dialoog met gelovigen en de brede samenleving. We hopen dat deze toch wel opmerkelijke stap de voorbode is van een nieuwe ontwikkeling", besluit de IPB-voorzitster. (belga/svm)

Deze boodschap is voor ons misschien niet zo belangrijk, maar in landen van Afrika en Latijns Amerika, zoals de heer Torfs zegt, is dat wel een boodschap die welkom is. Vele hulpverleners die voor katholieke organisaties werken mochten de raad niet geven om condooms te gebruiken in bepaalde gevallen. Vaak deden zij dat toch, verdoken. Nu is dit obstakel min ofmeer weggenomen en kunnen deze mensen op dit vlak ook raad geven.

lees meer

 

10:28 Gepost door De Redactie in actualiteit, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.