20-11-10

Tips van ecoïsten

Combi-condensatieketel

Eén van de meest interessante is zeker de combi-condensatieketel, zoals de ecoTEC plus combi (VCW) van Vaillant. Een compact systeem met een uitstekend rendement dat zowel je huis verwarmt als warm water produceert. Plaatsbesparend, energiezuinig en goed voor het milieu.

Een combi-condensatieketel produceert warm water via een ingebouwde sanitaire warmtewisselaar. Die werkt volgens het doorstroomprincipe. Dat betekent dat het toestel pas echt in werking treedt als je de warmwaterkraan open draait. Heb je geen warm water nodig, dan verbruikt het toestel geen energie.

Combi-condensatieketels werken met een debiet, afhankelijk van het vermogen van de ketel. De ecoTEC plus combi VCW 346 bijvoorbeeld heeft een vermogen van 34 kW voor de productie van warm water. Dat komt overeen met een debiet van 19,5 l/minuut bij een temperatuursverhoging van 25 °C. Ruim voldoende om tegelijkertijd een bad en een douche te nemen.

Boiler

In tegenstelling tot een combi-ketel houdt een boiler water op temperatuur. De meeste boilers worden met verwarmingsketels gecombineerd, maar er bestaan ook modellen die onafhankelijk werken. Deze verbruiken echter meer energie dan een combinatie condensatieketel+boiler omdat in het laatste geval de boiler een hoger rendement haalt dankzij de condensatie.

Er wordt wel eens beweerd dat deze combinatie minder zuinig is, omdat men de ketel, ook in de zomer moet laten aanstaan. Maar dit is een misverstand : de ketel slaat alleen maar aan als er behoefte is aan warm water en zal enkel de boiler verwarmen en ook maar net zoveel energie verbruiken om die boiler op te warmen.

Een elektrische boiler biedt minder comfort en kost meer in gebruik omdat hij zijn energie haalt uit elektriciteit.

Zonne-energie

Blijft nog over: de systemen op zonne-energie. De verdiensten daarvan, op ecologisch en economisch vlak, hebben we al uitgebreid in de verf gezet. Koppel dit systeem wel aan een condensatieketel (solo of combi) op gas, want met zonne-energie alleen kun je je warmwaterbehoefte niet volledig dekken.

Minder warm water produceren

De meest energiezuinige oplossing is natuurlijk je warmwaterproductie verminderen. Enkele tips:

 

  • verkies douches boven baden
  • installeer debietbegrenzers
  • spoor waterlekken op

meer tips vind je hier

De commentaren zijn gesloten.