20-11-10

Oog in oog met de tijger

tijger.jpgEen van de dieren die het meest bezocht worden in de zoo, zijn de tijgers. Een dier dat inmens krachtig en prachtig overkomt. Pure spierkracht gemengd met een tederige poezeligheid. Maar het gaat niet goed met deze reuzekat in de wereld. Ze sterft vlug uit. De bescherming dat deze katachtige heeft zijn aantal verdubbeld in heel de wereld, maar nog is dat niet genoeg om ze te vrijwaren van uitsterving. Er zijn er nog 3200 van in heel de wereld. Daarom komen nu 13 landen samen waar de tijger leeft in Sint Petersburg, van 21 tot 24 november.

In deze 13 landen leven nog steeds exemplaren van de tijger, maar ze worden er ernstig bedreigd met uitsterving.Volgens de Chinese kalender zijn we in het jaar van de tijger. Vandaar dat er meer aandacht gaat naar deze kat. Zelfs de eerste minister van Rusland, Putin, was bereid om mee te werken aan deze top om de wilde tijgerpopulatie tegen 2022 te verdubbelen. Een eeuw geleden liepen er nog 100.000 exemplaren rond op de planeet, nu 3.200, dit volgens cijfers van WWF. "Er zijn drie subsoorten reeds verdwenen, de diversiteit is al uitgedund."

media_l_483826.jpgVladimir Putin wil zijn schouders zetten onder het project dat de russische tijger zal beschermen, de Amur. Rusland is het enigste land waar de tijgerpopulatie gestegen is, in de andere 12 landen is deze gedaald. Bangladesh, Bhutan, Camboya, China, India, Indonesie, Malesie, Birmana, Nepal, Tailand en Vietnam zijn de andere landen die deelnemen aan de tijgertop. In Rusland is het aantal gestegen van 100 vijftig jaar geleden, tot 450 a 500 nu. "Het is vooral de persoonlijke inzet van Putin dat de tijger in Rusland beschermd is," zeggen de organisatoren van de tijgertop in Sint Petersburg. De eerste minister houdt persoonlijk een oogje in het zeil in het programma ter bescherming van de tijger. Hij is een fervente jager, maar met het oog op het voorbestaan van diversiteit, wordt gezegd. Het programma in Rusland wordt gedragen door een wijfjestijger die een GPS draagt. Hierdoor kunnen ze haar volgen en haar jacht- en nestterrein in kaart brengen. De klemtoon op de top ligt vooral op de internationale handel van tijgeritems. Alles wordt verhandeld: beenderen, snorhaar, tanden, de pels...veel van deze dingen worden gebruikt in de traditionele geneeskunde in Azie. De verantwoordelijke van de Wereldbank van de afdeling 'natuurbescherming', Andrei Kuchlin, wil 350 miljoen dollar vrijmaken om een actieplan te financieren. Dit plan moet wel gedragen worden door een internationaal quorum, ttz een meerderheid van landen die daadwerkelijk de tijger willen beschermen. De NGO's verwachten een positief signaal van deze top. Het zijn vooral Indie en China die problemen geven. In Indie zitten bijna de helft van heel de wereldtijgerpopulatie en om deze dan ook nog eens te beschermen, zou dit tot een wildgroei kunnen leiden. En China is de grootste consumment van tijgerproducten, vooral voor zijn geneeskunde.

images.jpg

 

20 punten die u misschien niet wist over de tijger:

1. In 1900 waren er nog 100.000 nu 3.200

2. Er worden meer witte tijgers geboren, dit komt door inteelt. Hun witte vacht is een geboortedefect, net zoals andere misvormingen.

 

 

3. Er zijn zes soorten tijgers:

  • Amur tijger - in gevaar
  • Zuid Chinese tijger - kritiek
  • Bengaalse tijger - in gevaar
  • Maleisische tijger - in gevaar
  • Indochinese tijger - in gevaar
  • Sumatrische tijger - kritiek

4. Mannelijke tijgers eten soms welpen op om een sterk vrouwtje daarna te bevruchten met zijn genen.

5. Tijgers zijn de grootste katten.

baby.tigers.jpg

 

6. De strepen van een tijger zijn te vergelijken met onze vingerafdrukken, ze zijn uniek bij elk individu. De meeste tijgers hebben ongeveer 100 strepen.

7. Tijgers leven alleen in hun eigen territorium. De grootte ervan staat in verhouding met de prooien die er zijn, hoe minder prooien, hoe groter het terrein. Mannetjes hebben groter jachtterreinen dan vrouwtjes, mannelijke jachtterreinen kunnen ook die van de vrouwtjes overlappen. Een tijgerin kan een terrein hebben van 20 vierkante kilometer, terwijl haar gemaal een gebied kan hebben van 60 tot 100 vierkante kilometer.

8. Het verschil tussen uw huiskat en een tijger? Meeste katten haten water, tijgers houden ervan. Zij zijn fantastische zwemmers en kunnen zelfs onderwater zwemmen als een vis.

9. Tijgers zijn schemerdieren, ttz. zij zijn actief juist voor zonsopgang en juist voor -ondergang.

10. Wilde tijgers worden 15 tot 20 jaar, in gevangenschap leven ze tot 26 jaar.

11. Niettegenstaande hun grootte, zijn ze zeer lenig en snel. Hun snelheid kan tot 100 km/uur oplopen, dit wel voor een zeer korte afstand. Het zijn sprinters. Zij sluipen zeer dicht bij hun prooi om daarna al hun spieren te laten exploderen in een razendsnelle sprint.

bengal-tiger-face_6445_600x450.jpg

 

12. Een bijgeloof in Azie zegt dat tijgerbotwijn goed is voor de gezondheid, meer bepaald oor arthritis.

13. De vereniging van alle zoo's schatten dat er 12.000 tijgers leven in privë bezit, alleen in de Verenigde Staten, dat is drie keer zoveel als tijgers in het wild.

14. Vrouwtjes zijn 103 dagen zwanger. Zij kunnen tot 7 welpjes werpen, het gemiddelde is wel twee of drie. Er liggen 20 tot 30 maanden tussen elke worp, tenzij de welpen worden vermoord door een mannetje.

15. De tijger is een van de 12 dierenzodiacs van de Chinese kalender. 2010 is het jaar van de Tijger.

16. In de laatste 80 jaar zijn er reeds drie subsoorten verdwenen: De Caspian Tijger, de Bali tijger en de Java tijger.

17. Ook al is de tijgerhandel verboden in een internationale handelsconventie, CITES, toch zouden er in China alleen tussen de 5.000 tot 10.000 tijgers in 'tijgerfarms' leven om verhandeld te worden.

18. De Siberische Tijger, Amur tijger, zijn de grootste tijgers, Panthera tigris. Een mannetje kan 3 meter lang worden en heeft een gemiddeld gewicht van 181 kg maar kan tot 350 kg wegen. De kleinste tijger is de Sumatra tijger en hij weegt 110 kg.

19. In een recente verkiezing georganiseerd bij Animal Planet, werd de tijger uitverkoren tot het meest favoriete dier over heel de wereld.

20. In het buddhisme zijn tijgers helden en is het een van de 'drie gevoelloze persoonlijkheden' dat boosheid symboliseert. De aap is de tweede, voor zijn grijpgrage aanleg en 'gulzigheid' verpersoonlijkt; het hert is de derde, door zijn aanhoudende drang om de liefde te bedrijven.

LB009.jpg

 

 

 

Commentaren

das heel goet wat hier opstaat maar er moet meer
te zegen zijn van de wite tijger
maar ales is inorde
maar als een jongen van 10 jaar en huj begrept geen woorden hoe gaat hij da weeten?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
polina heeft geschreeven en nog ik hou van tijgers meer dan juli

Gepost door: polina | 20-03-13

De commentaren zijn gesloten.