18-12-10

Een handjevol rijst en een geitje

Vikram Akula, voorzitter van SKS Microfinance, schrijft in zijn laatste boek: Een hand vol rijst, over hoe de rijke mensen van deze wereld de armen betrekken in de economische wedloop. Ook Slim, de multimiljonair van Mexico en voorzitter van de stichting ALAS (Vleugels) die werkt om kinderen uit de derdewereldlanden een onderwijskans te geven, zegt dat investeren in de arme mensen een goede zaak is voor beide partijen. 

Bakkamma_with_Goat11.JPGMen noemt het de 'geit economie'. SKS Microfinance is gegroeid in Indie, tot voor kort wat het alleen maar een idee. Vikram vertelt dat hij in een positie was om aan de meest invloedrijke en grootste zakenmensen zijn filantropisch idee uit te leggen. Zijn idee om via microfinancien te investeren in armoede. In 1997 werd het eerste microfinanciele congres tehouden in Washington DC. Toen met de voormalige First Lady, Hilary Clinton. Het publiek bestond uit 3.000 mensen van over heel de wereld, een selecte groep van multimiljonairs. Vikram kwam in het congres terecht als een arme student van de universiteit van Chicago. Hij presenteerde zich als vrijwilliger op het congres. Hij had toen al wel een PhD graduate. Zijn taak was om panelisten te wijzen op hun spreektijd en te zorgen dat deze niet overschreden werd. "Als een vrijwilliger en als student, krijg je niet veel respect en het was moeilijk om bepaalde panelisten het zwijgen op te leggen." Toch kwam hij hierdoor in contact met verschillende belangrijke figuren en kwam hij te weten 'wie wie' was. Zo begon hij zijn idee uit te leggen. "Ik kreeg eigenlijk nergens gehoor. Het was niet de bedoeling om een eigen stichting op te richten, maar ik had geen andere keus, want zonder een structuur achter je, luistert niemand."

Het ging niet van een leie dakje, SKS werd pas echt een markspeler in 2006, na veel mislukkingen, hard werk en image.jpgrechtzaken, geld van kleine supporters en donors. In maart 2006 had SKS 200.000 arme vrouwen in hun bestand staan als leners, allemaal uit Indie. Dit was belangrijk genoeg om hem wat media-attentie te geven. Zo kwam hij in het vizier van belangrijke mensen buiten Indie. Het echtpaar Gates wilde zich in de filantropie storten en wilden eerste een beetje meer te weten komen van microfinance. Melinda reisde naar Indie en zag hoe het systeem werkte. Tot zijn grote verbazing werd Vikram uitgenodigd naar Seatle om daar een vergadering bij te wonen met het echtpaar Gates. Ze verwachtten nog een derde persoon en toen die binnenkwam, zag Vikram dat het Buffett was.

Vikram legde aan deze miljonairs uit dat de mensen die een hoge intrest betalen op een risicolening, toch geld kunnen verdienen. Hij legde haarfijn uit wat zijn idee was, de 'geit-economie'.

Een arme boerin in Indie leent 2.000 rupee (40$) om een geit te kopen. Ze blijft gewoon haar dagelijks werk doen en neemt de geit met zich mee als ze gaat werken op het veld. De geit eet het gras langs de kant van de weg, zodat de boerin niet moet investeren in de voeding van het dier. De geit geeft 1 of 2 kleine geitjes per jaar. Deze kan ze verkopen voor 50% van de waarde van de moeder, 1.000 rupee. Zij moet 28% betalen op de lening van 2.000 rupee, verdient ze nog 70% terug op het geinvesteerde capitaal. 

habnd.jpgVikram legt uit dat zijn leningen aan vrouwen winstgevend is, voor beide partijen en dat ze bijna geen enkel dossier hebben dat negatief eindigt. De terugbetalingrates zijn rond de 99.4%. Dat kan zelfs een bank niet voorleggen die geen risico-leningen uitschrijven. Arme mensen die geld kunnen lenen krijgen niet alleen een kans om een beter bestaan op te bouwen voor zichzelf en hun familie, ze krijgen ook meer respect voor wat ze doen en beginnen efficienter te werken. Geld lenen aan arme boerinnen is veel winstgevender dan een plantage opkopen en dezelfde mensen voor je laten werken, legt Vikram uit. De mensen zijn gemotiveerder en door hun zelfrespect groeien ze uit tot werkers die geengageerd zijn. Dit heeft een terugslag op een hele leefgroep. Het gaat ook veel verder. Het houdt in verschillende Indiase dorpen de emigratiestroom naar de steden tegen. Zij leren hun kinderen om mee te werken in hun klein bedrijfje, zodat de volgende generatie wordt opgeleid om op te komen voor zichzelf. Een moeder zal haar kinderen nooit uitbuiten, wel laten meehelpen, vandaar het grote sociale verschil.

Terwijl Vikram zijn uitleg deed tegen Gates en Buffett zag hij dat ze notities maakten in hun notepad. Opeens kwam de gedachte in hem op..."ik probeer hier aan de rijkste mensen van deze wereld uit te leggen hoe de armste van deze planeet geld verdienen met een geit." Het was een ervaring die hij nooit meer zou vergeten.

 

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

ABOUT THE AUTHOR

Vikram Akula is the founder and chair of SKS Microfinance. In 2006, TIME magazine named him one of the world’s 100 most influential people. He has received several awards, including the World Economic Young Global Leader (2008), the Schwab Social Entrepreneur of the Year in India (2006), and the Ernst & Young Start-Up Entrepreneur of the Year in India (2006). He has been profiled in media ranging from CNN to the front page of The Wall Street Journal. The author of A Fistful of Rice (Harvard Business Review Press, 2010), he lives in Hyderabad, India.

De commentaren zijn gesloten.