21-11-10

De zon schijnt in zilverland

Een van de snelgroeiende industrieën is die van de fotovoltage cels voor de zonnepanelen. De wereld is op zoek naar goedkope en groenere energie en de zonnepanelen zijn daar een van. Deze alternatieve energie ligt in het bereik van particulieren, de vraag stijgt dan ook per uur. "Zonnepanelen zal vlug een van de belangrijkste industrie worden," zegt Jessica Cross, CEO van de VM Group.De VM Group is een consultbureau voor informatie en gegevens over edelmetalen, Virtual Metals. Zij geven een analyse en vooruitzichten over de marktbeweging van goud en zilver in hun 'Gele boek'.

zonnepaneel(1).jpgWat heeft dit nu alles met zilver te maken? In de fotogevoelige zonnepanelen wordt veel zilver verwerkt. En deze industrie zou dus goed zijn voor meer dan miljoenen onces (31 gr) meer. De groei in vraag naar zilver zal de prijs doen stijgen. Zowel de subsidies die regeringen geven voor de zonnepanelen, als de verlaging van de productiekosten door de innoverende technieken, zal deze industrie nog een grotere boost geven. De prijs van de zonnepanelen daalde ongeveer 40% in 2009, in vergelijking met 2008.

Wereldwijd hebben zonnepanelen in 2009 voor 7.2 gigawatts gezorgd, (1 gigawatt is 1 biljoen watts). Dit cijfer zal in 2010 verdubbelen en we gaan naar 23.3 gigawatts voor 2013. Indie en China willen hier nog aan toevoegen door zonnepanelen te plaatsen op regeringsgebouwen.

Dit alles ziet VM als een serieuze vraagstijging naar het zilver toe. De zonnepanelen worden vervaardigd met silicoon wafels die inkomende fotons (van de zon) omzetten in electriciteit. Zilver helpt hierbij om de elctronen te verzamelen en het transport van de wisselstroom te verbeteren. Zilver is een goede geleider. Een doorsnee zonnepaneel heeft 20 gram aan zilver.  Een andere groep, CPM Group, voorspelt dat de zonnepaneelindustrie goed zal zijn voor 64 miljoen onces in 2010, terwijl dat cijfer rond de 20 miljoen lag in 2009. Er zou een jaarlijkse stijging komen van 15% per jaar naar 2019 toe. Hierdoor zou de prijs van het zilver gemakkelijk met 17.8% stijgen. Ook zal er zilver worden gebruikt in andere energieinstallaties, zoals in de relfectiespiegels, waar een heel dun laagje zilver nodig is om de werking te verbeteren. Ook deze industrie is goed voor 60 miljoen onces per jaar. the-solar-ark.jpg

De prijs zal wel iets stijgen, zeggen anderen dan weer, want het aanbod zal mee stijgen zodat het meergebruik niet echt een inslag zal hebben op een tekort in de markt. Het verbruik zal inderdaad wel stijgen in de zonnepanelenindustrie, maar in de fotografie-industrie valt het bijna helemaal weg, door de digitalisatie. Dus mag de meerprijs ook niet overroepen worden, aldus Newman, van de groep GFMS, weer een ander consulting bedrijf.

Zilver helpt inderdaad bij hoge technologische producten, maar als deze nieuwe electronica aan efficientie wint, zullen de producenten vlug een goedkoper metaal gebruikten om zilver te vervangen, zoals koper of een zilverlegering.

Toch houden de eerste consultants vast aan hun voorspelling van een stijging van de prijs. Er zijn twee soorten zonnepanelen, de dikke-film en de dunne-film panelen. De ene gebruikt meer en de andere minder zilver. Toch werkt de eerste veel beter en zal men vlug overstappen naar de thick-film panelen om duurzaamheid te bevorderen.

bron: kitco.com

Commentaren

De prijs zal juist dalen omdat de productie goedkoper wordt!

Gepost door: Herbert | 14-03-12

Staaltje techniek en akkoord met Herbert hierboven.

Gepost door: Zonnepanelen van Frank | 09-04-12

De commentaren zijn gesloten.