18-11-10

Schulden van Congo vergeven

De schuldeisers van de financiële groep Club de Paris en Brazilië hebben besloten om de totale schuld die Congo bij hun heeft, te schrappen. Het gaat om een bedrag van 7,35 miljard dollar.

Verantwoordelijken van Club de Paris, die negentien industriële landen -waaronder België- verzamelt, en Brazilië hebben afgelopen woensdag een ontmoeting gehad met Congolese vertegenwoordigers. De beslissing kadert in het PPTE-initiatief voor arme en met zware schulden belaste landen.

PPTE is een initiatief voor arme landen met een staatsschuld. HIPC in het Engels. Deze organisatie helpt landen uit hun extreme armoede te geraken door hun staatschuld te herschikken met internationale instanties. Dit programma werd gelanceerd in samenwerking met het IMF en de Werelbank in 1996. De herschikking van de schulden heeft als bedoeling om de armoede in die landen terug te dringen. Het PPTE heeft 42 leden waarvan 4 in de sahara regio van Afrika zijn gevestigd.

Club de Paris:

Deze informele groep heeft 19 leden, industrielanden, die krediet geven aan landen die een grote staatsschuld hebben. Dit forum is in 1956 gecreeerd toen Argentinie hen accepteerde als officiele kredietlijn voor hun publieke schulden. Daarna gaven ze kredieten aan andere landen, buiten de kredieten van het FMI of de Wereldbank. Zij doen dit vooral om het publieke leven te ondersteunen ook al hebben de landen die bij hen een krediet aanvragen, reeds een grote prive of institutionele schuld. In 1970 werd ook de Club van Londen opgericht die ongeveer hetzelfde werk doen, een groep van bankiers die krediet geven aan risicolanden. 

De club de Paris komt 10 keer per jaar samen in Parijs en onderhandelen over een kredietlijn van landen met een grote onverheidsschuld. De vergaderingen worden geleid door de minister van economie van Frankrijk. Sinds 1983 en 2008 heeft de Club de Paris 400 akkoorden gesloten met 84 landen om hun leningen af te betalen, het gaat hier over 505 miljard dollar.

 

lees meer

19:24 Gepost door De Redactie in actualiteit, financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.