18-11-10

Goednieuws dat je doet nadenken

De Gentse professor en longarts Guy Brusselle wint een Europese prijs voor zijn onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van de rokerslong. Dat maakt de European Respiratory Society (ERS) woensdag bekend. In België lijden naar schatting 680.000 mensen aan de chronische longaandoening COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

COPD is een chronische en onomkeerbare longaandoening die, net zoals astma, ontstaat ten gevolge van een vernauwing van de luchtwegen. Hierdoor vermindert het debiet van de luchtwegen geleidelijk en wordt het transport van de lucht naar de longen moeilijker. In meer dan 9 gevallen op 10 is ze een gevolg van jarenlang roken, vandaar de naam "rokerslong".
 
Vierde meest dodelijke
De ziekte wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als de vierde meest dodelijke aandoening, na hartaanvallen, kanker en beroertes. In België lijden naar schatting 680.000 mensen aan deze chronische longaandoening en wereldwijd verantwoordelijk voor 6,4% van de overlijdens bij mannen en 3,9% bij vrouwen.
 
50.000 euro
ERS, een wetenschappelijke organisatie die wereldwijd actief is op het vlak van research naar longaandoeningen, reikt de prijs voor het eerst uit aan een Belgische vorser. Professor Dr. Guy Brusselle, longarts aan het UZ Gent en Hoofd van het Laboratorium voor Translationeel Onderzoek naar Obstructieve Longaandoeningen van de Ugent, leverde volgens ERS "een belangrijke bijdrage aan het doorgronden van de pathogenese van COPD." De ERS COPD Research Award is 50.000 euro waard en wordt op 2 november uitgereikt in de kantoren van mecenas Boehringer Ingelheim in Brussel. (belga/kh)

12:34 Gepost door De Redactie in gezondheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rokerslong, stoppen met roken, astma, ers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.